De Tiny Boerderij verblijfbaar maken

de Sleutel van onze Keuterij

Nadat we de sleutel op 13/januari/2022 in ontvangst hadden genomen begon het klussen! (Je gelooft het bijna niet: onze Tiny Boerderij heeft gouden sleutels! Eigen haard is goud waard gaat hier erg mooi op)

De boerderij was nog niet verblijfbaar in deze staat en dit was dan ook onze eerste prioriteit. Omdat de woonkamer een warmtebron heeft (nu nog i/d vorm v/e gaskachel) hebben we hier onze initiële leefkamer van gemaakt (woon-, slaap- en werkkamer). Ook om zo snel mogelijk in de boerderij te kunnen trekken, want de afstand Nieuw-Amsterdam – Rotterdam is veel te groot om dagelijks te overbruggen. We hadden het geluk dat we de 1ste maand, tijdens onze klusweekenden, bij mijn ouders in Groningen konden verblijven. Naast een fijn adres “dichterbij huis” om te kunnen verblijven, was het ook erg gezellig om m’n ouders zo frequent te zien.

Om in onze gedachtegang van “goed voor de aarde zijn” hebben we gekeken hoe we de woonkamer zo “natuurlijk” mogelijk konden aankleden. En zo kwamen we op leemstuc uit. Bijkomstige voordelen van leemstuc zijn de vocht- en warmte regulerende werking met een antibacterieel & een antischimmel effect. In een vochtige woning zeker niet onbelangrijk… En er bleek zelfs leemstuc te zijn welke afkomstig is van de Hondsrug! Zo konden we zelfs lokale natuurproducten gebruiken. Dank jullie wel Oskam VF voor het mogelijk maken van deze lokale producten!

Woonkamer krant op muur onder behang
Alvorens te kunnen stuken moest eerst al het behang eraf. En onder het behang kwamen we dit als 1ste behang van de woning tegen: oude kranten.
Leemstuc past prima in Ford Fiesta
De zakken leem paste precies i/d auto!
Leemstuc uit Emmen van Oskam VF
Leem: Mooi spul! Op minder dan 10km van onze Tiny Boerderij uit de grond gehaald vanwege gemeentewerken in Emmen
Cindy brengt leemstuc aan op de woonkamer muur (like a pro 😍)
“Nog nooit gedaan en ik denk wel dat ik het kan” En achteraf kan ik zeggen dat het superleuk werk is ook (en een sportschool: niet nodig)!

Het vochtprobleem bleek achteraf vooral te komen doordat de regenwaterafvoer op de buitenmuren uitkwamen en de woning lange tijd niet geventileerd was.

Voor de vloerbedekking hadden we op Marktplaats een 2de hand laminaatvloer gevonden. We hadden de kans om een massief eikenhoutenvloer over te nemen (vanuit Djoj R’dam), dit mocht helaas niet zo zijn. Een massief houten vloer is niet geschikt voor vloerverwaring, wat we uiteindelijk als warmtebron willen gaan gebruiken omdat dit nodig is om zonder gas een woning warm te krijgen/houden (elektrische warmtepomp). De tweede keus was herbruikbare marmoleum wat we ook na verdere verbouwing (en dus aanleg van vloerverwarming 😉) ook nog konden gebruiken. Dat was echter niet op tijd leverbaar door de wereldwijde leveringsproblemen van grondstoffen. Om het toch maximaal duurzaam te houden dus uiteindelijk een laminaat vloer via Marktplaats, en dat zelfs terwijl eenzelfde vloer nieuw (!) bijna goedkoper is in deze wereld.

Resultaat leemstuc woonkamer muren en 2e hands laminaat gelegd met bamboe gordijnen en uiteraard (snel) internet
De woonkamer klaar voor gebruik (met nog even de gaskachel erbij…)

Half februari konden we voor het eerst op onze Tiny Boerderij verblijven! Dit weekend hebben we hiervan dan ook intens genoten en hebben we onszelf een weekend “rust” gegund.

Alvorens we de sleutel van onze Tiny Boerderij in ontvangst genomen hebben, hebben we vrijwel al onze vrije tijd besteed aan het opknappen van Bas z’n huis in Rotterdam om deze goed over te kunnen dragen aan nieuwe bewoners. We waren dus al een ruime tijd i/d klusmodus.

Wat we in de 1ste maand vooral merkten is dat we tijd tekort kwamen in Nieuw-Amsterdam. De weekenden zjjn kostbaar en zo voorbij…. Om meer tijd op & rondom de boerderij te kunnen doorbrengen zijn we hierna begonnen aan de projecten “de boerderij verder aangenaam maken”, “een nieuw onderkomen voor de (kippen)dames”, en “het land vruchtbaar maken”.

Wordt vervolg!

4 gedachten over “De Tiny Boerderij verblijfbaar maken”

    1. Hi Mark, de woonkamer is ongeveer 40m2 muuroppervlakte (we hebben alle muren gestuced, ook de binnenmuren), daar hebben we 7 zakken van 25 Kg leem op gezet , dus 175 Kg in totaal (+ een klein zakje hennepvezel voor binding). Dat is iets dunner dan gangbaar, dit is voor ons een test om te zien of we dit ook op de definitieve muren willen smeren.
      Het bevalt in ieder geval prima qua atmosfeer en klimaat; de belangrijkste eigenschappen zijn, ook wat ons betreft: reguleren luchtvochtigheid, warmte accumulerend, goede akoestiek, geen gif, geen afval. Zie ook hier: https://oskam-vf.com/leemproducten/kenmerken-leemproducten

  1. Pingback: Update verbouwing Keuterij: Slaap- en werkkamer gemaakt – Onze Tiny Boerderij

  2. Pingback: Update verbouwing & Verhuizing deel 2 – Onze Tiny Boerderij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven