Zoals in het vorige bericht al aangegeven werd het hoogste tijd om de eerste gewassen uit te gaan planten… Niet alleen omdat de kas (en alle geschikte vensterbanken in huis) vol staan met trays met ontkiemde groenten, ook omdat de planning dat aangeeft. Dus terwijl de lente hier losgebarsten lijkt, met record temperaturen, en ook de zon π zich eindelijk steeds meer laat zien, gaan we de eerste gewassen die in 2024 ontkiemd zijn uitplanten! Een mooie tijd om buiten bezig te zijn, terwijl iedere dag nieuwe planten beginnen uit te lopen en de eerste zelfs in bloei komen:
In dit blog verder het eerste uitplanten van gewassen die in 2024 ontkiemd zijn en de voorbereidingen die hiervoor nodig zijn.
Bedden voorbereiden voor uitplanten
De beste voorbereiding begint bij een goede planning voor mij. Deze had ik onderdeel gemaakt van het teeltplan zoals eerder gedeeld:
Voor een nog beter overzicht heb ik hier nu ook een planning per week per bed van gemaakt, waarbij ik door het weeknummer in te voeren precies kan zien wat ik per bed die week moet doen:
Hier zie je in bold wat ik die week moet doen (in dit geval, in week 10, betekent dit 14 bedden voorbereiden, 2 bedden uitplanten). In het grijs ervoor wat ik de week ervoor had moeten doen / gedaan heb en in grijs erna wat de volgende week op het programma staat per bed.
Het uitplanten begon dus met het voorbereiden van bedden, waarbij stap 1 was om het wortel onkruid met de hand te verwijderen:
Ik zag hier best tegen op, omdat er heel veel zuring in de grond zit… Deze onkruiden moeten voorzichtig maar wel met veel kracht volledig uit de grond gehaald worden, omdat deze anders, als een stukje wortel blijft zitten, vrolijk weer uitgroeit. Gelukkig is de structuur van de grond goed en heeft het een aantal dagen niet geregend, waardoor ik met het woelen van de grond met een spitvork en een lang dun schepje de meeste wortels makkelijk kon verwijderen. Dwz, van de 16 bedden die ik tot nu toe gedaan heb, nog 74 te gaan π
Hierna heb ik met de klepelmaaier de groenbemesters vlak boven de grond gemaaid en zijn deze in dezelfde gang klein gemaakt (fantastisch apparaat!), zoals in dit blog uitgelegd en laten zien. Direct hierna ben ik met de rotorkopeg over de betreffende bedden geen gegaan (uitgelegd in datzelfde blog met de voorbereidingen voor seizoen 2024) om met minimale verstoring van het bodemleven de groenbemesters te beΓ«indigen.
Hierna nog het bed bewerkt met de woelvork om de grond diep los te maken, ook weer zonder de grond te keren en het bodemleven te respecteren, maar wel lucht en structuur te geven.
En zo ziet zo’n bed er dan uit:
Omdat het nog koud kan zijn en worden heb ik ook alvast klimaatdoek uit de kelder gehaald en klaargelegd voor gebruik:
Hierna worden nog voedingsstoffen en organische stof toegevoegd:
Wat met de hark vervolgens ingewerkt wordt. Hierover in een later blog meer, met uitleg over welke compost en voedingsstoffen ik gebruik (tipje van de sluier: puur plantaardig en diervriendelijk! π)
Dan kan het uitplanten beginnen!
Nu dan dus echt tijd om te gaan uitplanten, de tuinbonen waren er echt al aan toe:
Zie ook het vorige blog…
Deze trays blijven wel geweldig, ook nu weer zijn de wortels keurig in de potjes gebleven door het goede ontwerp van deze trays:
Zie voor meer uitleg hierover het blog van vorig jaar over deze trays en de mooie wortelkluiten die deze trays maken.
Een uur later zat de eerste batch tuinbonen (5 van zulke trays) in het eerste bed:
Een week later ook de 2e batch:
… en ernaast het eerste bed ingezaaid met radijs en beschermd met klimaatdoek.
Vervolgens waren ook de kapucijners en rijspeulen aan de beurt (zie ook teeltplan / todo hiervoor). Echter, de rijspeulen waren nog niet goed genoeg ontkiemd en te klein om uit te planten. Het teeltplan en de planning zijn vooral voor de eerste stap (zaaien en voorbereidingen bed) cruciaal en bepalend, daarna is het aan de natuur om te bepalen wanneer het tijd is voor de volgende actie. De kapucijners konden wel al uitgeplant worden. Daarvoor moesten wel eerst de palen en rijsnetten de grond in, net als vorige seizoen, maar dan op een andere plek vanwege de benodigde teeltwisseling.
Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot, de spandraad die tussen de palen is gespannen is zo sterk dat ik m’n kniptang er op brak:
Maar goed, de kapucijners zijn vervolgens ook uitgeplant om langs deze netten naar de zon toe te kunnen groeien:
En herhalen…
En dan begint het weer opnieuw met zaaien π en dus zaaitrays vullen met zaaimedium:
De kas is nog steeds vol, want ik zaai nu nog meer dan dan ik uitplant en heb nu zelfs extra trays moeten bestellen en een extra tunneltje naast de kweekkas moeten opzetten om het teeltplan te kunnen respecteren:
Hierin kunnen reeds ontkiemde planten verblijven voor het uitplanten en ook afharden (dwz, wennen aan de elementen alvorens helemaal blootgesteld te worden aan de felle zon en andere elementen als wind en regen). Maar ook gewassen die geen warmte nodig hebben om te ontkiemen kunnen zo in beschermde omstandigheden ontkiemen alvorens uitgeplant te worden.
Het wordt krap met het aantal trays dat ik nog over heb, komende weken spant het erom. Er komt een moment dat ik meer ga uitplanten dan dat ik zaai, dus hopelijk zit ik nu op de piek van het gebruik van trays en kweek ruimte. Wat ik zeg, een deel kan ik plannen, voor een groter deel ben ik afhankelijk van de natuur. Gelukkig π Wordt vervolgd! π