Uitplanten eerste opkweek uit kweekkas

In ons vorige blog over het maken en inzaaien van bedden werd al duidelijk dat de plantjes in de kweekkas naar buiten willen 🌞🌱 Na het smelten van de sneeuw was het hier dan ook de hoogste tijd voor! In dit blog het verhaal en vooral de foto’s van dit proces.

Peulen in zaaitrays doen het goed

Dat wil zeggen, bij de kapucijners en tuinboon is bijna al het zaad ontkiemd en flink gegroeid! Bij de erwten valt dit tegen… daar is net iets meer dan de helft ontkiemd en zien de plantjes 🌱 er nog niet super vitaal uit.

Kapucijner (achter) en tuinboon kiemplantjes

Ik denk dat de speciale trays waarin deze gezaaid zijn hier ook bij helpen (zie ook het blog daarover). In dit stadium zie je dat deze trays ook doen wat beloofd wordt, namelijk dat de wortels onderaan de trays stoppen met groeien en dan opzij gaan groeien en weer naar beneden. Dat wil zeggen, dat ze niet in het potje gaan ronddraaien over over de bodem van de bak waar ze in staan doorgroeien.

Wortels worden door de lucht ‘gesnoeid’ (air-pruned op z’n engels) en gaan dan gelijkmatig door het hele potje groeien

Dit creëert compacte en sterke wortels die bij het uitplanten gelijk in verschillende richtingen de bodem in kunnen groeien. Oftewel, blij dat dit in de praktijk ook zo lijkt te werken!

Thee voor (uit)planten

Voordat de plantjes uitgeplant worden, worden deze verwend met een badje van compost thee. Die thee maak ik ook om de plantjes te ‘beregenen’ en bepaalde zaden voor te weken voor het zaaien. In een apart blog daar later meer over. De korte uitleg is dat die compost thee bomvol microben zit die de plant helpen met groeien, vooral zodra deze direct hierna uitgeplant wordt op de definitieve plek.

Tuinbonen in trays in een compost thee 🍵 badje 🛁

De vlekken op de bladeren van deze tuinboon plantjes komen ook van die compost thee. Dat kan geen kwaad, sterker nog, de microben in die thee helpen zelfs bij het voeden van de plant via het blad en helpen vooral bij het beschermen van de plant tegen ziekteverwerkers (ongeveer net zoals het microbioom van de huid van dier en mens werkt). Allemaal natuurlijke hulpmiddelen die chemicaliën onnodig maken.

Zaailingen uitplanten

Naar buiten! De bedden voor deze peulen zijn net gemaakt (zie vorige blog).

Wortel kluit van kapucijner, mooi ontwikkeld in speciale trays!
Ook de wortel kluit van de tuinboon ziet er goed uit 🤩

Voor het uitplanten van deze zaailingen worden eerst gaten in de grond gemaakt:

Op de juiste plantafstand (kapucijner 10cm uit elkaar)

En altijd fijn om dan verschillende regenwormen 🪱🪱 tegen te komen bij dit werk!

Kapucijners uitplanten langs rijsnet
Klaar! En nog zaailingen over 🌱

Ik had voor de zekerheid 25 – 30% meer gezaaid dan gepland was om uit te planten. In dit geval was de ontkieming zo goed dat ik dus redelijk wat zaailingen over heb. Die komen vast later nog van pas en staan nu toch weer even in de kweekkas.

Door met de tuinbonen:

Plantafstand tuinbonen 20cm in de rij, met landmeter zowel recht als met consistente afstand gaten gemaakt
Eerste rij tuinbonen erin, door naar de 2e rij (2 rijen per bed van 70cm breed)
Klaar! Tuinbonen en kapucijners uitgeplant

En de erwten dan?

Zoals gezegd is de ontkieming daarvan minder best. Geen idee waarom, de condities en behandeling waren exact hetzelfde als bij de kapucijners die bijna 100% ontkieming hadden…. Bij de erwten is dat een ander verhaal:

Sterk wisselende ontkieming bij erwten, iets meer dan 70% ontkieming, waarvan een deel niet super vitaal ogend

Ik heb 1 van de 11 trays alsnog uitgeplant, dat waren 21 zaailingen op 28 potjes:

2 Rijtjes stamdoperwt uitgeplant, om te testen en leren

Inzichten & Vervolg

Na een flinke regenbui was duidelijk te zien hoe de grondbewerking helpt:

Plassen op de paden, niet op de bedden

Het helpt dus om permanente bedden te hebben waarvan de bodemstructuur zorgvuldig beschermd wordt. Nu is het zaak om ook op de paden niet te lopen als het zo nat is. Onder die paden groeien immers ook wortels en leven ook beestjes / microben.

We kunnen met deze aanpak ook goed verschillen gaan zien tussen zaailingen die uitgeplant worden en rechtstreeks gezaaid worden en mogelijk ook een verschil door het verschil in datum waarop de zaden gezaaid zijn. Al deze variatie helpt bij het zo snel mogelijk opdoen van inzichten en learnings, wat dit seizoen als geen ander de top prioriteit is op Onze Tiny Boerderij!

We nemen je graag hierin mee, dus later zeker meer 🧐🤗🤗

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven