Daar zijn ze… (ofwel: Plagen deel 2)

Af en toe komt het volgende schrikbeeld dat ik in Rotterdam heb opgedaan weer terug:

Heel veel slakken…

Dit was toen (2021) het resultaat van 1 rondje tuin voor slakken bestrijding. Die tuin was 10x zo klein als de ’tuin'(derij) hier… Ik was dan ook best blij dat ik vorig jaar nauwelijks vraat van slakken heb opgemerkt, zonder noemenswaardige schade aan de oogst, zoals ook beschreven in de eerste blog over de Eerste Plagen hier.

En ja, daar zijn ze nu dan dus wel…:

Duidelijke slakkenvraat aan dit jonge koolplantje…

In dit blog meer hierover!

Vraatschade door Slakken 🐌🐌🐌

Ik had ook al vraat ontdekt aan de radijs:

Vraat aan radijs

Ik dacht dat dit eerder van knaagdieren was (mogelijk omdat ik de laatste tijd daar ook mee bezig ben… helaas), dit blijkt ook van slakken te zijn, volgens deze oude teelthandleiding van de WUR (1970).

Ook de jonge koolrabi plantjes zijn gretig in trek… letterlijk 😋

En dan duurt het niet lang totdat ik ze op heterdaad weet te betrappen:

Op heterdaad!
Idem…

Waar is deze slakkenvraat?

Gelukkig beperkt deze vraat / plaag nog tot een aantal groentebedden. Dit zijn alleen de bedden met brassica’s (‘kolen’, zoals ook radijs, meiraap, koolrabi en witte / rode kool) en dan ook alleen de kolen bedden die vorig jaar ook al in productie waren. In deze bedden stonden vorig seizoen peulen, volgens de teeltwisseling die ik toepas (zoals hier uitgelegd). Op het bed met jong sla-plantjes dat ook vorig jaar in productie was heb ik nog geen slakkenvraat ontdekt 🤞

Op alle brassica bedden heb ik klimaatdoek aangebracht om het koolwitje 🦋 te kunnen weren en daarmee vraat door de rupsen 🐛 als nakomelingen hiervan te kunnen voorkomen. Ook tegen vraat door duiven, die houden van (jonge) koolplantjes 🕊️. Dit zou nu wel eens een omgekeerd effect kunnen hebben. Dit klimaatdoek zorgt er namelijk voor de de grond niet zo snel uitdroogt (en dat vinden slakken erg fijn) en daar waar het doek op de grond ligt is dit ook nog eens de perfecte schuilplaats voor naaktslakken…

En op de nieuwe bedden die dit jaar voor het eerst in productie zijn, waar ook al kolen en sla zijn uitgeplant, met klimaatdoek erover, heb ik nog geen (slakken)vraat kunnen ontdekken. Ik hoorde hier in mijn omgeving de opmerkingen dat de slakken vanzelf komen, is het niet in het eerste jaar, danwel in het 2e jaar. En dat blijkt dus wel te kloppen. De grond (en het micro-eco-systeem hier zo je wilt) is flink verstoord doordat ik van een ruwe woestenij waar jaren niks aan gedaan was ‘ineens’ een intensieve en (hopelijk) hoog productieve tuinderij probeer te maken. En dat verstoord de grond en al het leven hierin en dat hier van afhankelijk is nogal. Dat gaat zeker de eerste jaren gepaard met uitersten. Eerst komen plagen. Dan pas de natuurlijke bestrijders van die plagen (want dat is immers hun eten en daarmee hun bestaansrecht). En dan duurt het ‘even’ voordat het evenwicht hersteld is ⚖️ Zo gaat dat in de natuur, daar is niet zo veel aan te doen anders dan proberen te helpen die balans te herstellen. En in de tussentijd probeer ik deze plaag uiteraard te beperken in schade en ‘natuurlijk’ (dus) zonder chemie.

Oplossingen tegen teveel vraatschade

Zoals de intro doet vermoeden zie ik op tegen dagelijkse slakkenrondjes zoals ik in Rotterdam op veel kleinere schaal deed. Actie is wel nodig:

  • Zo dacht ik er goed aan te doen om de kippen in de herfst en winter over de tuinderij te laten lopen om slakken eitjes te eten. Dit is blijkbaar niet afdoende geweest…
  • Ik heb nu plankjes op de kolen bedden gelegd als schuilplaats voor slakken (want daar is het donker en vochtig). Die zal ik regelmatig gaan controleren en de slakken die daar op af komen verwijderen:
Plankjes in de slakken bedden om slakken te trekken
  • En ik ga nu maar proberen om dat klimaatdoek tijdelijk, in ieder geval bij nat weet, niet over de kolen bedden heen te hebben, zodat vogels, ook natuurlijke eters van slakken, helpen hierbij. Totdat de vraat van duiven groter is dan die van slakken (jaja, alles draait om balans ⚖️)
  • Ook ga ik koffiedik over deze bedden strooien. Daar verzamelde ik al voor de composthoop (een waardevolle stikstofbron daarvoor!), die ga ik nu maar rechtstreeks op deze bedden toepassen, in de hoop dat dit werkt.

Er zijn meer natuurlijke ‘bestrijdingsmiddelen’ tegen slakken, eerst maar eens kijken of dit werkt. Gelukkig had ik veel meer kolen plantjes gemaakt dan dat ik nodig had (door de vernieuwde methode van ontkiemen via een zaaibedje), de ‘schade’ lijkt dus nog te ‘fixen’ (behalve dan voor de radijs…). Wordt vervolgd!

Nu we het toch over plagen hebben…

… ook maar gelijk een update over de andere ‘plaag’ die zich dit seizoen al heeft voorgedaan, de knaagdieren in de kweekruimte. Zoals ik in dit vorig blog al schreef heb ik hier een nieuwe oplossing voor geprobeerd, namelijk kweektrays buiten de kas op verhogen neerzetten. Dit werkt dus niet:

6 Trays met peulen (linksboven op de pallet) in 1 nacht leeg gegeten…

Gelukkig hebben deze knaagdieren de prei, kolen, lente-ui en venkel (alle andere trays die je ziet) met rust gelaten. Dat lusten ze dus niet. De laatste ‘koude tolerante’ peulen van dit seizoen heb ik nu maar rechtstreeks in de betreffende bedden gezaaid. Hopelijk is er genoeg ruimte in de kas zodra de warmte minnende bonen voorgezaaid gaan worden!

Tot zover voor nu! Hier is het laatste woord waarschijnlijk niet over geschreven 🐌🐛🦋🕊️ 🐭… wordt vervolgd! 🤗🤗

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven