Winterklaar maken van de Kruidentuin

Naast het winterklaar maken van de Tiny Boerderij & Tuinderij zijn nu ook de voorbereidingen getroffen om de Kruiden te beschermen tegen de winterkou….

…. door alles toe te dekken met een laag mulch (de pitrus die Bas in het voorjaar geseisd en tot HOOIberg gemaakt had kon hier MOOI voor gebruikt worden):

De Kruidentuin winterKLAAR!

En niet alleen de Kruiden waren hier blij mee, sommige dieren anticipeerden op de extra laag isolatie en het extra bodemleven hieronder:

Een mooie gang naar een muizenholletje onder de grond πŸ™‚

Bloeiende Kruiden

Niet allen een mooie Kruidentuin; nu is het genieten van de diverse bloeiende kruiden:

Amistad Salie
Mirt-Salie
Monnikskap (deze plant is gekocht als “Ridderspoor”, maar de bloemen verraden de ware aard….)

Maar niet alleen de kruiden doen het goed: er staan ook wat groentegewassen i/d kruidentuin, zoals Mierikswortel en:

deze mooie wortelplant: wie weet wat dit is??

Gebruik Kruiden

Naast dat we genieten van de groeiende & bloeiende kruiden (incl. daarbij enkele andere gewassen), gebruiken we ook veel van dit moois wat de natuur ons te bieden heeft.
Ik krijg vaak de vraag wat er zo allemaal mogelijk is met kruiden, en wil het antwoord graag met jullie delen πŸ™‚

Nu is het (bijv.) het moment om kastanjes te rapen (voor bijv. gepofte kastanjes uit de oven), Γ©n om eikels te rapen. Jaaa, je leest het goed: EIKELS! Gemalen & geroosterde eikels kunnen gebruikt worden als “koffie”. Geweekte & gemalen eikels kunnen verwerkt worden tot meel. Bij het roosteren of weken haal je het looizuur eruit en door dit koud te doen (dus bij het weken) blijft de zetmeel intact waardeer het later als meel dienst kan doen. Dit laatste hebben we toegepast in het maken van brood (tezamen met roggemeel en speltmeel):

Van Eikel naar Brood.

Naast noten, is het nu ook de tijd van bessen. Zoals bijv. de meidoorn-bes. Het is niet aan te bevelen deze zo te eten: het is een smaakloze meelbal…, maar deze bes kan heel goed in stoofpotjes mee bereid worden (ze bevat veel pectine, waardoor de saus indikt) of in thee-mixen gebruikt worden (bijv. tezamen met rozenknopjes & kaneel) πŸ˜€. De meidoorn-bes kan door haar toepassing eerder als medicijn gezien worden dan als voeding πŸ™ƒ: meidoornbessen bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten, vitamine C en flavonoΓ―den, welke o.a. goed voor het hart zijn.

En over thee-mixen gesproken (als echte “thee-leut”), hieronder wat van mijn mixen, waar ik vooral gedroogde kruiden voor gebruik.

Vrouwen thee

  • (citroen)melisse
  • vrouwenmantel (bloem & jonge blad)
  • citroenverbena
  • duizendblad, brandnetel, onze lieve vrouwe bedstro, korenbloem

Thee voor de gewrichten

  • aalbes-blad
  • Johannesbeere-blad
  • kamille
  • onze lieve vrouwe bedstro

Thee bij verkoudheid/ luchtwegproblemen

  • malva (bloem & blad)
  • stokroos (bloem)
  • (citroen)melisse
  • munt

Thee voor de huid

  • goudsbloem
  • kamille
  • olijfblad
  • heermoes
  • paardenbloem

Thee bij hoofdpijn

  • wilgenblad (wilgenbast is sterker, maar lastiger om “wild te plukken”)
  • meidoorn (blad & bloesem)
  • kamille
  • korenbloem
  • (citroen)melisse

Een aantal mixen voor het slapengaan

  • Passiebloem, Valeriaan, citroenmelisse, lavendel.
  • Sint Janskruid, kamille, meidoorn, korenbloem, citroenmelisse.
  • Sint Janskruid, meidoorn, klaproos, roos, lavendel.
  • Hop, Valeriaan, citroenmelisse, citroenverbena.

Let op: dit zijn verschillende mixen; nooit samenvoegen, dan wordt de thee te heftig!

Ik kan zo nog wel doorgaan en doorgaan, maar dan wordt het blog echt te lang….. Mocht je echter meer willen weten over de toepassing van kruiden in (bijv.) theemixen: ik sta hier altijd voor altijd open πŸ€

3 gedachten over “Winterklaar maken van de Kruidentuin”

  1. Eikelbrood, dat klinkt wel heel gezond. Smaakte het ook goed? En in welke verhoudingen heb je het gemengd met de rogge- en speltmeel?

    1. Het is ook erg lekker! (smaakt nootachtig, wat een extra “dimensie” aan het brood geeft).
      En tja, qua verhouding…. Zoals we koken 🀣: een klein deel t.o.v. het geheel. De hoofdmoot is speltmeel. De rogge is vooral voor de desem en het plakken (zeg zo’n 10% van totaal). We hebben 1 pot (halve liter) vol met gepelde & geweekte eikeltjes gebruikt op 1,3 kilo meel in totaal (voor 3 broden). Ongeveer zo 😁. Wanneer je het gaat maken: ik ben zeker benieuwd naar jullie resultaat!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven