Winterklaar maken Onze Tiny Tuinderij – Groenbemester

Zoals beloofd in vorige blogs hierbij een update van het winterklaar maken van de tuinderij in dit geval en daarmee ook een update over het ontginnen van het land.

Ontkieming winter groenbemester

De vorige, nogal lange blog, over de ontginning van het land (hier) eindige na het inzaaien van het eerste deel dat ontgonnen is en de hulp die we hierna spontaan kregen van de buren. Met de regen die hier kort na volgde is de groenbemester gelijk goed ontkiemt:

Winterrogge die prachtig rood ontkiemt

Hulp en versnelling

Hiermee lijkt het eerste deel van het ontginnen van het land al geslaagd! Al heeft het wel veel bloed, zweet, tranen en vooral veel tijd gekost om dit ‘stukje’ zo ontgonnen te krijgen. Dat wil zeggen, 192 vierkante meter ontgonnen met 91 uur inspanning. Dit vele werk was de buurman niet ontgaan, die op gegeven moment ook maar even kwam kijken wat we hiermee aan het doen waren. Hij stelde voor om even te helpen en met zijn kraantje de ‘aarde zwart te maken’. Eigenlijk willen we geen zware landbouwmachines op het land (omdat de grond dan verdicht, daar houden wortels en het bodemleven niet van), volgens de buurman zou dit met een kraantje wel meevallen, omdat deze op rupsbanden rijd waarmee het gewicht goed verdeeld wordt. Zo gezegd, zo gedaan:

Buurman start met kraantje aan deel 2 van het ontginnen van het land
Kort daarna is een heel stuk land ‘zwart gemaakt’!

In nog geen 3 uur had de buurman met z’n kraantje maar liefst 317 vierkante meter grond ‘ontgonnen’. De gras pollen en het meeste wortel onkruid is van de grond af geschraapt en langs te kant gelegd in hoopjes om later te verwerken.

Super dat we zulke buren hebben die spontaan en uit zichzelf komen helpen bij wat we hier proberen te bereiken! Dank buurman!! 🙏🙏

Toch nog even ‘woelen’

Ook al is dit een serieuze versnelling, er was toch nog wat ‘handwerk’ nodig om ook dit stuk met groenbemester ingezaaid te krijgen:

Met woelvork grond alsnog losmaken en verdichting opheffen
Dat dit zwaar werk is heeft ook de woelvork ervaren, die scheurde halverwege dit 2e stuk…
(de schep op deze foto ook bij het verwijderen van stukken puin)
Dan maar verder met de spitvork de grond verder losmaken
Al het ‘puin’ dat bij het woelen naar boven is gekomen en daarmee gelukkig uit de grond voordat de frees en zaad de grond in gaan…

Met het woelen komt naast dit puin toch ook nog het nodige wortel onkruid mee, dat dan ook maar weer gelijk afgevoerd wordt:

Weer een kruiwagen wortelonkruid eruit!

Compost erover

Vervolgens is het weer tijd om de grond (dat wil zeggen, het bodemleven) te voeden. Dus compost erover.

Compost vol met paddenstoelen, goed teken want dat betekend dat er gunstige schimmels in de compost aanwezig zijn

Groenbemester de grond in

Hierna tijd om ook dit stuk in te zaaien met groenbemesters! Met de tip van de andere buurman (zie het blog Ploegen of Zwoegen) is dit beter gelukt:

Cindy aan het zaaien waarbij het zaad vermengd is met zand voor betere spreiding van het zaad. Mét handschoenen aan omdat het zaad onze hand-zuurgraad niet zo fijn vindt.
Bas werkt het zaad onder met de hark…
…en daarna walsen met de Ferrari

Nog geen 2 weken later is dit deel ook al mooi ontkiemt:

🤩🍀🌱

Winterklaar?

Is het land hiermee winterklaar? De delen die we nu hebben ingezaaid wel! Met het milde en toch wat vochtige weer groeit de groenbemester erg goed:

Rechts van Cindy het eerste deel dat ingezaaid was en voor / links het nieuwe deel (update op 18 Oktober)
En zo staat het op het moment van schrijven erbij

Zoals je kan zien, verschillende banen van verschillende soorten groenbemesters en mixen! Het 2e deel heeft nog eens 24 uur mankracht gekost, waarmee dus nog eens 317 vierkante meter ingezaaid is. In totaal nu iets meer dan 500 vierkante meter die komend seizoen bij de start voor groente en fruit productie ingezet kan worden! Ik hoop de komende weken nog eens 100 vierkante meter te doen, zodat we op 600 m2 uitkomen van de in totaal 1.500 m2 die we voor ogen hebben hiervoor. Wordt dus sowieso vervolgd!

Wij zijn overigens niet de enige die de ontwikkeling van dit stuk land in de gaten houden…:

Verse ree-sporen ontdekt tussen de groenbemester…

Op naar een volgende update dus, houd het blog hiervoor goed in de gaten!

1 gedachte over “Winterklaar maken Onze Tiny Tuinderij – Groenbemester”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven