Circle of Life

OUDerdom

Helaas hebben we vorige week afscheid moeten nemen van Baardje. Ons bejaarde kipje heeft haar leven geleefd en het was voor haar tijd om dit leven vaarwel te zeggen. Ze is 9 geworden, toch een mooie respectabele leeftijd voor een krielkipje 🙏

Een foto uit de “oude doos”, waar ze, zoals Baardje typisch kon, prachtig in de voerbak staat te paraderen. RIP Baardje!

Donna

Omdat Donna nu alleen overbleef en kippen toch echt wel groepsdieren zijn, moest er een nieuw maatje komen voor Donna. Zeker omdat Donna erg op Baardje “steunde”: bijv. wanneer ze aan het scharrelen waren en Baardje liep te ver van Donna vandaan riep Donna Baardje weer terug (en Baardje kwam dan ook terug 🥰). Donna had ook de “gekke” tijden van Baardje overgenomen om op en van stok te gaan (ruim voor schemering en na ruim na zonsopkomst: Baardje had als oude dame iets meer slaap nodig…).

De dag dat Baardje overleed heeft Donna haar de hele tijd bijgestaan en is geen moment van Baardje haar zijde geweken. Na het moment dat Baardje was overleden en ik haar uit het hok haalde gilde Donna. Ik heb werkelijk nog nooit een kip horen gillen, en dit was echt een gil van verdriet/ paniek/ onmacht (dit zijn uiteraard menselijke emoties, maar om dit te kunnen omschrijven gebruik ik deze). Hierna was Donna door de (kippen-)ren aan het rennen [of Baardje daar misschien toch niet was?]. Ze was dus echt van slag! Over het algemeen houden dieren afstand van stervende/ dode soortgenoten en het feit dat Donna continue bij Baardje is gebleven tijdens haar sterfteproces zegt dus heel veel over Donna en haar band met Baardje.

Jong leven op onze Tiny Boerderij

Om snel een maatje voor Donna te vinden bood internet een uitkomst. En het is gelukkig gelukt om snel een maatje te vinden 🙏🙏
In de buurt blijkt een pluimveefokker (’t Veertje) te zitten, met een groot hart voor z’n dieren. Na een fijn telefoongesprek kon ik dezelfde dag nog een jonge hen ophalen. Daar het ras ons totaal niet uitmaakt, heb ik gevraagd om een kip met een zachtaardig karakter. Zeker omdat Donna nu ook in de rui is, is ze niet volledig in haar “kracht” en wilde ik voorkomen dat ze ongelukkiger zou worden van een nieuw maatje. En het is gelukt om Donna weer blij te maken 🤗: LouLou is een hele zachtaardige kip die Donna gelijk als haar maatje heeft geaccepteerd en Donna heeft haar praatjes weer terug en trekt leuk samen met LouLou op.

Donna liet in het begin natuurlijk wel zien dat zij de bewoonster is van de kippenren en dat LouLou dit maar heeft te accepteren (=natuurlijk gedrag). Dit ging heel gemoedelijk en relaxed tussen de dames: LouLou laat Donna haarzelf groot maken en evt even uithalen, ze draait zich dan even weg van Donna om daarna weer terug te komen en zo is het “gezegd”.

De 1ste communicatie tussen de dames, waarbij Donna laat zien dat zij de bewoonster van de kippenren is… (nog met haar laatste staartveer die haar zeker “groter” maakt 🙃)

…. en kort daarna zijn ze al samen aan het eten (en ondertussen is Donna ook haar laatste staartveer kwijt door de rui 😉),
en samen aan het scharrelen 🤗🙏

LouLou

LouLou is onze jonge kip en maatje van Donna nu 😃. Ze is 4,5 maanden jong en van het ras “Groninger meeuw, goudpel”.

Het is heel mooi te zien hoe LouLou “afkijkt” bij Donna om zo van haar te leren. Onze kippen krijgen naast hun standaard (bio) kippenvoer ook een diversiteit aan groenten, fruit en graanproducten, namelijk een deel van wat wij zelf eten. Zoals bijv. appel, zoete aardappel, speltpasta, broccoli. Dit had LouLou nog nooit gezien laat staan gegeten. Donna schrokt dit zo’n beetje naar binnen dus dit moet wel eetbaar zijn… moet LouLou gedacht hebben op het moment dat ze dit dan ook ging proberen te eten. En laat dit nou ook lekker zijn!

Meet LouLou!

Ze is nieuwsgierig en zal zeker nog veel gaan ontdekken… Wie weet lezen jullie haar avonturen in een later blog 😉

1 gedachte over “Circle of Life”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven