Jaaaa, het 2e oogstfeest van het jaar vieren we ook weer! Happy Mabon dus! 🙏🍀
Mabon wordt gevierd als de dag en de nacht even lang duren en dus in evenwicht zijn. Traditioneel is dit de tijd van overvloed en de dankbaarheid voor wat het land te bieden heeft en tegelijk de voorbereiding voor de donkere dagen en winter die komen gaan. We beginnen met feest! 😋😋
Meer Oogst = Meer Feest!
Sinds het vorige (eerste) oogstfeest hebben we verschillende nieuwe gewassen kunnen oogsten:
En er is nog meer in aantocht ook (ook al zijn we nu echt wel over de top van het seizoen heen)… We houden dit overigens ook bij op de marktkraam pagina, waar alle gewassen die we telen gepresenteerd worden.
Tuinderij 360
Het is op dit moment een beetje druk op de tuinderij… niet alleen met oogsten, maar ook met voorbereidingen voor komend seizoen. Omdat Mabon ook het moment is om stil te staan bij overgangen (en eerlijk gezegd iets te weinig tijd was om hier eerder blogs over te schrijven 🙃) hierbij ook gelijk een korte impressie van hoe de tuinderij er op dit moment bij staat!
In deze 360 graden weergave ook al een sneak preview / vooruitzicht op wat komen gaat! Hint: opschalen, meer groentebedden (helaas ten koste van een stukje wilde / bos 🌳🌳🌳, die echter goed van pas komt als compost), meer compost dus 😉 Hierover later meer! Zodra we weer even kunnen ademhalen (en typen 😉)
En hoe vieren Mabon?
Naast de 360 video met bloemen 💐 van het seizoen en een nieuw gerecht 😉
Dit feestelijke boeket hebben we op de tuinderij bij elkaar geplukt vlak voor het maken van dit blog. Hier zit in:
- Zonnebloem uit de weide
- Goudsbloem (Calendula)
- Afrikaantje (Tagetes)
- Amarant
- Sorghum Soedangras
- Malva
- Drie-urenbloem
- Driekleurig viooltje
- Korenbloem
Al deze bloemen (en zaden / grassen) staan op dit moment hier in bloei (en af te rijpen)! (alleen die Drie-urenbloem dus maar 3 uur per bloem per dag 😉).
En we vieren dit dus ook met een nieuw recept! Helemaal in het teken van Mabon, namelijk de dankbaarheid voor de overvloed en voorbereiding op donkere en minder overvloedige dagen: groenten inmaken om langer te kunnen bewaren. Zoetzuur in dit geval, meer inmaken volgt ongetwijfeld later.
Kortom: Happy Mabon!