Weiden aanleggen

Na een tijdje wat minder blogs nu ineens 2 op 1 dag! Een duo-blog zelfs. Dit blog gaat dan ook hand in hand met het blog over compost maken – deel 2. Wat is de connectie? 🔗 We maken compost als belangrijke voedingsbron voor groenten, die als eenjarige gewassen erg veel voedingsstoffen nodig hebben om van zaadje tot volledige wasdom te komen (dat wil zeggen, genoeg voor ons om van te eten). En dat compost veel materiaal nodig heeft om gemaakt te kunnen worden! Dat ‘materiaal’ halen we het liefst (voor het grootste deel althans) van ons eigen erf. Een deel komt van het snoeiwerk van alle bomen 🌳🌳🌳 die we (mede daarvoor) hier geplant hebben (zoals de tiny haag, de niet zo tiny haag en een aantal fruit bomen). Een ander deel proberen we te verkrijgen uit een 2-tal weiden die we hiervoor aanleggen. Daar gaat dit blog dus over.

Over de aangeplante bomen gesproken, zo ziet de haag van wilgen er nu uit! 🤩 (met nog wat rogge ertussen 😉)

De connectie met het composteren is dat het maaisel van deze weiden als input dient voor de compost! De bomen en weiden halen koolstof uit de lucht (door CO2 om te zetten in zuurstof, ofwel O2, zodat er C overblijft, ofwel koolstof) en halen daarnaast de andere hoofd component uit de lucht, namelijk stikstof (of N). Simpel gezegd zorgen deze samen via compostering voor voeding voor groenten!

Waar komen de weiden

Dat is goed te zien op deze foto die gemaakt is voordat we dit huis + erf kochten:

Rechtsvoor en naast het huis weide 1, links weide 2 (foto uit december 2021, veel veranderd sindsdien)

Een perfecte plek voor deze weiden, omdat het wat lastiger is om hier groenten te verbouwen, vanwege de schaduw van de eiken die hier voor staan, langs de vaart (boven op de foto is zuid, zie ook de schaduw van die eiken in de winter op de foto boven) en omdat de groente bedden dan pal aan straat / fietspad liggen, wat ook niet handig is. Een gazonnetje hebben we niet nodig, de weiden moeten we wel aanleggen om ervoor te zorgen dat er specifieke dingen groeien die goed zijn als voedingsstoffen in de compost (hieronder meer daarover).

De plek voor weide 1 in de vroege lente (eerste wilg in de bloei) gezien vanaf de straat
Weide 2 voor en langs ons huisje met uitzicht over de hondenren en kweekkas en op de voorgrond de tiny haag in winterrust

Hier groeit al gras zoals je op de foto’s kan zien. Dit is echter arme grond waar vooral kweekgras in groeit… niet het beste spul voor op de compost hoop (sowieso niet in volume). Opnieuw inzaaien dus met een mix van gras en klavers / kruiden!

Eerst bestaande begroeiing verwijderen

Eind maart ben ik zodoende gestart met het maaien van deze weiden en het afvoeren van dit maaisel (met het blad van de eiken en beuken die langs de weg staan 🍃🍂):

Maaien en harken maaisel en afvoeren met kruiwagens voor de compost

Dit was dus al gelijk een input voor de eerste composthoop. Na het maaien heb ik deze plekken gefreesd met de 2-wiel tractor, in een poging om het kweekgras te beëindigen:

Voorste deel (links) gefreesd, achterste deel moet nog
Een paar dagen later heb ik het achterste deel gefreesd (niet gek dat ze dit ‘grond zwart maken’ noemen)

Het achterste deel heb ik dieper gefreesd, omdat hier veel wortels zaten (kweekgras en vooral brandnetel), in een poging deze daarmee te kunnen ‘doden’. We zullen later zien of dat gelukt is. De frees had hier in ieder geval wel moeite mee:

Frees vol met brandnetelwortel…

Nog meer moeite had de frees met de betonplaat die we onderweg tegenkwamen:

Betonplaat groter dan stoeptegel net onder het maaiveld

Blijkbaar werd hier vroeger afval gewoon onder de grond gestopt. We hebben onder andere deze dingen gevonden in de grond:

Bijzondere voorwerpen in de grond hier… (een foto van de WC pot die ik onder de grond vond bespaar ik jullie)

Gelukkig kan de frees tegen een stootje en kon ik zonder reparaties gewoon verder.

Weide 2 heb ik pas later gefreesd en ingezaaid (planning / andere prioriteiten), ook dat met de frees in een maanlandschap veranderd:

Weide 2 gefreesd, de tiny haag begint uit te lopen!

Verdere voorbereiding voor het inzaaien

Vervolgens zijn er voedingsstoffen aangebracht om de nieuw in te zaaien weide zich goed te kunnen laten ontwikkelen. Hoe vreemd dit misschien ook klinkt, dit begint met het aanbrengen van compost. Dit is nodig voor gezonde planten die ook gewoon voedingsstoffen nodig hebben en daarvoor een actief bodemleven. Dat wordt met compost goed ingevuld. De grassen, klavers en kruiden die hier vervolgens gaan groeien, gaan steeds meer voedingstoffen uit de lucht halen en met groeiende wortels uit diepere bodemlagen, waardoor deze uiteindelijk zelf voedingsstoffen kunnen gaan leveren voor andere gewassen.

Terug met de kruiwagen met compost dus:

Compost van gekochte compost, aangevuld met lava gruis

Hier worden dus ook gelijk uiteenlopende mineralen en spoorelementen aan toe gevoegd in de vorm van lavagruis, wat we ook gebruiken bij het uitplanten van fruit / bomen en op de groentebedden.

Compost verdeeld over de weiden…
…met de hark verspreid en ingewerkt

Weide inzaaien

Vervolgens zijn de weiden ingezaaid (weide 1 op 11 April, 2,7 kilo zaad op 238 m2, weide 2 op 31 Mei, 2 kilo zaad op 141 m2). Weide 1 heb ik ingezaaid met een kant en klare mix (Landsberger Gemenge Bio) die bestaat uit:

 • Incarnaatklaver
 • Italiaans raaigras (tetraploïd)
 • Perzische klaver
 • Winterwikke

Hier heb ik zelf luzerne aan toegevoegd, die geënt is met ‘Rhizobium’ (Wikipedia), ofwel ‘wortelknobbelbacteriën’. Dit zijn bacteriën die in het kort een symbiotische samenwerking met o.a. klavers (vlinderbloemigen, zoals ook peulen) aan gaan om zodoende stikstof uit de lucht vast te leggen (te ‘binden’) en beschikbaar te stellen aan de planten. Ook planten (via de wortels) die hier in de buurt staan maken hier gebruik van voor hun groei. Deze wortelknobbels kan je trouwens met het blote oog goed uit, hier op de wortels van een klaver van de groenbemesters die ik vorig najaar inzaaide en nu per ongeluk ‘oogstte’:

Klaver (onderste boven 🙃 voor de duidelijkheid) met wortelknobbelbacteriën

Raaigras staat erom bekend dat het zeer groeizaam is (snel biomassa produceert) en daarvoor veel stikstof nodig heeft, dat dus door de klavers in de mix wordt geleverd. Klinkt als een mooie samenwerking!

In weide 2 heb ik nog een mix toegevoegd (‘Optima Sola Bio’), bestaande uit:

 • Alexandrijnse klaver (bio)
 • Zomerhaver (bio)
 • Zomerwikke (bio)
 • Deder (bio-ontheffing)
 • Niger (bio-ontheffing)
 • Tillage radish (bio-ontheffing)
 • Vlas (bio-ontheffing)

Deze laatste mix overleeft de winter niet, maar levert mogelijk wel nageslacht door in het zaad te schieten (lees: als ik niet maai tot nadat het zaad op de grond ligt).

Hier heb ik ook nog verschillende bloemen mixen aan toegevoegd (o.a. met zonnebloem en mosterdzaad).

Zaad mixen en afwegen
Onder toeziend oog het zaad mengen met compost om beter te verspreiden (dank nogmaals buurman voor de tip! 🙏)

Dit heb ik met de hand (‘breedwerpig’) gezaaid en vervolgens was het wachten op regen.

Ontkieming of voer?

Weide 1 was begin april ingezaaid, hierna kwam afdoende regen voor goede ontkieming:

Ontkieming weide 1, allemaal kleine sprietjes te zien

Eind mei liet de regen meer dan een maand op zich wachten. Ik heb deze weiden niet gesproeid met leidingwater. Dat vind ik te ver gaan. De groenten in leven houden is wat mij betreft een goede reden om leidingwater te gebruiken, deze weiden moeten het toch echt met regenwater doen. Ondanks het inwerken van het zaad, bleek dit bij weide 2 (door de droogte?) als snel ontdekt door het vogelleven om ons heen:

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Strooptocht van musjes door weide 2 op zoek naar zaad als voer (video via Youtube)

Ook de duiven om ons heen wisten dit snel te vinden:

Duif eet zaad uit weide 2

En ja, ook de kippen…

…die waren er, ehm, als de kippen bij…

Die lopen nu dus los over Onze Tiny Boerderij (zie uitleg op het blog over compost maken en later meer daarover).

Voor de eerste regen (richting eind juni), 3 weken na het eerst inzaaien heb ik nog extra zaad gestrooid en gelijk nog enkele aanvullende klavers toegevoegd:

Extra zaad strooien in weide 2, met extra klavers en bloemen / bijenmix

De resultaten

Hoe ziet het er nu dan uit?

Weide 1 op 24 juli

Het voorste deel heb ik hier nu toch al gemaaid. Dat had ik waarschijnlijk te ondiep gefreesd (of op het verkeerde moment). Daar leek alleen het kweekgras snel terug te zijn gegroeid. Kijken of dit nu werkt om er alsnog iets van te maken, anders wordt het later nogmaals frezen en wederom opnieuw inzaaien, vrees ik…

Weide 2 ziet er beter uit:

Weide 2 op 24 juli

Ondanks de droogte (of dankzij?) en de herhaaldelijke zaad roof 🐦🦅 staat deze weide nu wel goed in de groei! Met de uiteenlopende soorten die hier gezaaid zijn. De frequente regen op dit moment helpt hier wel bij! Misschien dat dit droogte hier dus wel bij geholpen heeft, om het kweekgras echt te beëindigen door na het frezen en harken lang geen water te krijgen. In weide 2 waren wel veel kale plekken (vogels…) die na de eerste ontkieming bleken, die zaai ik nu ter plaatse af en toe bij vlak voor een nieuwe regenbui.

Weide 2 gezien vanuit de honden ren, met bloemen erlangs die Cindy al eerder had gezaaid

En wat zijn dan de resultaten? Dat weten we nog niet. Deze weiden zullen eerst goed tot wasdom moeten komen voordat het handig is deze te gaan maaien en het maaisel te gaan gebruiken voor compost. Ik hoop dat dit in het huidige seizoen nog mogelijk is, zodat de compost hiervan in het volgende seizoen al gebruikt kan worden… Net als het gelijktijdige blog over de compost wordt dit dus zeker later vervolgd! ♾️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven