Gelukkig zit ik nu even binnen in de koelte, terwijl het buiten 24 graden is, om aan dit nieuwe blog te werken… Dat is wat prettiger dan nu op het land bezig zijn (jawel, het is 6 april ๐).
En met die warmte ook maar gelijk maatregelen in de kweekkas getroffen, want daar wordt het ook echt heet:
Precies een maand geleden schreef ik over de start van het uitplanten en inmiddels ben ik de nodige rondes uitplanten verder. In dit blog meer hierover!
Hoe zit het met de uitbreiding van kweek ruimte?
In dat vorige blog schreef ik over het uitbreiden van de kweekruimte met een tunneltje om meer trays kwijt te kunnen. Eerst maar even het slechte nieuws: dat bleek geen succes… In dat tunneltje is in 1 nacht door een knaagdier (of 2 of 3) de helft van de peulen vernield / opgegeten en bijna alle spinazie zaad uit de perspotjes gegeten…
Dus ben ik Noรฏ aan het trainen om op knaagdieren jacht te gaan:
Zonder gekheid, dat gaat dus niet werken. Dus heb ik de kweekruimte binnen in huis verder uitgebreid:
Een oplossing voor de schaarste aan ‘kweekruimte’ was het werken met zaaitrays, na het verspenen levert dit natuurlijk ook weer volle trays op die een plekje nodig hebben in de kweekruimte.
Het verspenen bevalt nog steeds erg goed, dit levert zichtbaar sterk planten op, die genoeg warmte en licht krijgen in de start van hun leven. Later hier meer over!
Terug naar het ruimte gebrek… De beste oplossing hierover is om plantjes uit te gaan planten! Dat heb ik de afgelopen weken dan ook veelvuldig gedaan.
Ik kan mede al zoveel uitplanten omdat ik, net als vorig jaar, de plantjes bescherm met klimaatdoek, waardoor de kans op schade door nachtvorst (als die รผberhaupt nog komt) minimaliseert.
Dat levert dan gelijk weer ruimte op in de kas:
Het maken van nieuwe trays en zaaien gaat echter gewoon door (zie teeltplan), dus de kas staat daarna dan ook gelijk weer helemaal vol:
Piepers ๐ฅ poten
Naast het zaaien en uitplanten ben ik inmiddels ook begonnen met het poten van de piepers. Veel te vroeg volgens sommigen (zeker hier in de buurt start dit pas een stuk later), ik waag het erop en heeft ook z’n voordelen. In de loop van het seizoen, des te natter des te eerder, zal de phytophthora schimmel onherroepelijk gaan huishouden. Daar kan ik zonder chemie niet veel tegen doen, anders dan resistente rassen te kopen en dus vroeg te beginnen. Ik heb pootgoed van vroege rassen Twister en Twinner gekocht en Alouette, allemaal resistent tegen deze schimmel (meer info bij de leverancier hier).
Voor het poten heb ik deze in het licht laten voorkiemen, ook weer om de groei te kunnen vervroegen:
Hierna heb ik de bedden klaargemaakt:
,,, vervolgens met de woelvork de grond los maken en beluchten, compost erover en dan planten / poten in dit geval:
Met een afgebroken steel van een schop maak ik gaten waar de pootaardappels in kunnen. In dit geval doe ik een test door heel specifiek in de nodige pootgaten extra bemesting te geven. Daarvoor gebruik ik nu luzerne pellets (in de emmer) en probeer ik dus zonder dierlijke mest (en uiteraard geen kunstmest) alsnog goede productie te krijgen. Hierover ook later meer!
Over de helft!
En dat zorgt er voor dat ik nu al meer dan de helft van de bedden voor 2024 ingezaaid / uitgeplant / uitgepoot heb:
Dat betekent overigens niet dat het ruimtegebrek nu opgelost is. Inmiddels heb ik nog meer creatieve manieren moeten toepassen om plantgoed een plekje te geven voordat deze uitgeplant kunnen worden:
En zo gaan we vrolijk verder met opkweken en uitplanten!
Wordt weer vervolgd… als afsluiter nog even een overzicht hoe de tuinderij er nu bij ‘ligt’:
Tot de volgende! ๐ค๐ค
wat een werk!!
๐๐