Klimaatverandering is een feit ๐ฅต, dat is inmiddels ruimschoots bekend en erkend. We nemen dat hier beste serieus bij Onze Tiny Boerderij, door onze footprint bij het opzetten en draaien van de tuinderij en het leven op de boerderij te minimaliseren. Onder andere door minimaal gebruik van fossiele brandstoffen, door maximale kringloop toe te passen, bijvoorbeeld bij het maken van compost als voedingsstoffen voor de bodem en gewassen, door meer koolstof op te slaan dan we met CO2 uitstoten (planten van bomen, weinig tot niet ploegen, werken met groenbemesters), etc. Dit is (uiteraard) niet genoeg om verdere verslechtering van het klimaat te voorkomen, we passen ons ook aan verandering van klimaat, zoals met het aanleggen van het irrigatie systeem dat we inmiddels al flink hebben moeten gebruiken. We gaan nog een stap verder: we leggen alvast een wijngaard aan! ๐๐๐ท
Zonder gekheid, we gaan hier geen wijn maken, maar hebben wel de nodige druiven geplant als onderdeel van de diversiteit aan fruit dat we hier willen telen! We combineren groenten en fruit in diverse soorten voor maximale bio-diversiteit en al het goede dat dit brengt (balans ๐ง, voorkomen van plagen ๐ชณ, spreiding van risico, een buigzaam lokaal ecosysteem โพ๏ธ). En druiven zijn ook gewoon lekker en steeds makkelijker te telen in NLโฆ We zorgen voor een balans tussen een-jarigen (vrijwel alle groenten) en meer-jarigen (vooral fruit in ons geval), die verder bijdraagt aan een gezonde bodem en omgeving!
We hadden eerder al de nodige druiven geplant en nog meer gekregen (dank! ๐๐) om uit te planten. De eerste plant sessie was begin dit jaar (zie dit blog), daarvan heeft niet al het fruit het overleefd, dat wil zeggen, enkele frambozen en een deel van de druiven die we hadden geplant hebben het niet gered:
Het beste moment om druiven te planten is de herfst (de vroege lente is ook nog wel te doen). Ik was bezig met de plannen voor 2024, waaronder de selectie van aanvullende fruit planten en kwam erachter dat druiven nu ook gewoon te kopen zijn en dus uit te planten. Zo gezegd zo gedaan! In dit blog het proces hiervan, vooral in foto’s!
Locatie Wijngaard
In het teeltplan voor 2023 hadden we al geschetst waar de rijen met fruit op de tuinderij komen:
In deze rij hadden we al appel en pruimenbomen geplant, midden in de woestenij. Dit stuk zijn we nu aan het ontginnen, om het aantal bedden in het volgende seizoen te kunnen uitbreiden (hierover later meer). Daarmee hebben we ook ruimte (en licht) gemaakt voor fruit struiken om te groeien.
Plantgoed regelen
Via spinklr konden we op dit moment aan het nodige biologische plantgoed (beter: fruitgoed!) komen:
De moeite waard trouwens om het aanbod van sprinklr te checken, zeker als je op zoek bent naar biologisch geteelde planten / bomen! Dit bedrijf heeft een mooie missie en werkt ook als bedrijf vooruitstrevend (sinds kort ‘steward owned‘, goed verhaal). Het fruitgoed ziet er ook nog eens top uit ๐คฉ
Tijd om uit te gaan planten!
Uitplanten Druiven
En die ene kiwi die we gelijk maar mee besteld hadden ๐
Voordat de plantjes nu de grond in kunnen leek het handig om eerst de stellage / het hekwerk te maken waarlangs de druiven uiteindelijk en in lengte van dagen geleid kunnen worden.
Groei stellage maken
Druiven (en kiwi’s ๐) groeien liefst omhoog tegen andere dingen aan. Zo worden deze in wijngaarden langs ijzerdraad geleid om de ruimte maximaal te benutten en de planten makkelijk te kunnen onderhouden (en oogsten ๐๐). Ik had voor een ander project (waarover later meer…) een partij 2e hands steigerbuis op de kop getikt via een online veiling. Stevig spul dat ook buiten heel lang meegaat (ehm, steigers staan ook meestal buiten ๐ en dat materiaal wordt ook meestal buiten opgeslagen). En ook perfect om een dergelijke geleiding te maken!
Ik heb hier nu alleen nog een eerste draad gespannen. Dit worden er later meer (om de 30 centimeter ongeveer) om daadwerkelijk de druiven hierlangs te kunnen geleiden. Daarvoor moeten eerst nog draadspanners geregeld worden en kan ook later pas gedaan worden, bijvoorbeeld in de winter wanneer de tuinderij (en druiven) in rust is (/ zijn).
Nu dan echt tijd om uit te planten
Vervolgens gaan de druiven en kiwi eindelijk de grond in:
Tegelijk heb ik ook paaltjes van gesnoeide coniferen naast de stammetjes geplaatst om de planten te beschermen bij het maaien van de begroeien om de planten heen. Zo leert de ervaring; ik heb eerder per ongeluk een framboos en een druif mee gemaaid omdat ik deze over het hoofd zag ๐คฆ. Dat gaat met deze constructie waarschijnlijk minder snel gebeuren ๐
Volledigheidshalve hierbij meer details over deze plantjes op de site waar we ze gekocht hebben: Witte Druif Johanniter, Blauwe Druif Boskoop Glory, Kiwi deliciosa Jenny, thnx spinklr!
Nog niet klaar: Druppelirrigatie aanleggen
Net als bij de andere fruitrijen moest hier natuurlijk ook irrigatie komen! We bereiden ons niet zomaar voor op de gevolgen van klimaatverandering ๐๐ En ook hier is er weer geleerd van het vorige project. Ook die druppelirrigatie heb ik per ongeluk lek gemaaid… Dit was makkelijk te herstellen maar is natuurlijk wel zonde van de tijd en verspilling van water als ik dat niet in de gaten gehad zou hebben. De draad die ik hier als eerste gespannen heb, heb ik tevens gebruikt om de druppel irrigatie aan te monteren. Zwevend boven de grond dus, zodat ik daar onderdoor kan maaien.
Hiermee is de Noord-Oost rand van ons perceel voorzien van een Tiny Wijngaard! ๐ Dus met de hele dag zon uit het Zuiden ๐ en bescherming tegen wind door de haag die erachter ligt. Het werk is hiermee nog niet klaar, de geleiding draad moet verder aangebracht en gespannen worden en de druiven daarlangs geleid. Vervolgens is het een kwestie van snoeien, uitdunnen en oogsten! Hierover ongetwijfeld later meer ๐๐