Compost maken – deel 3 + meer compost

Na deel 2 (juli 2023) en de voorbereidingen voor dit seizoen (oktober 2023) nu dan eindelijk het lang verwachte (ehm, door mij in ieder geval πŸ˜‰) vervolg over compost! Over het maken daarvan en meer… En dat terwijl ik het eigenlijk een beetje druk heb en bepaalde groenbemesters mij bijna overstijgen hier:

Letterlijk dan: winterrogge (met klavers, winterwikke en korenbloem ertussen) bijna even groot als ik πŸŒΎπŸ§‘β€πŸŒΎ

Terugblik opzetten eerste compost hopen & Ontginnen

In september lagen de composthopen er zo bij:

Links achter de eerste hoop die ik hier heb opgezet, rechts daarvan een nieuwe berg houtsnippers

In de voorbereidingen voor dit seizoen ben ik opgeschaald van 38 naar 90 groentebedden, zoals in dit blog uitvoerig beschreven. Daarvoor heb ik 60 wilgen moeten rooien πŸͺ“ en heb ik de takken (met blad eraan) gehakseld tot de bergen houtsnippers die je hier ziet.

Houtsnippers van gerooide wilgen, de dikkere takken op de achtergrond voor brandhout

Door de takken met blad en al te hakselen begonnen deze hopen zelf al het warme composteringsproces, na 2 dagen was de temperatuur in de hoop al opgelopen tot 65Β° graden Celsius.

Composthoop van gehakselde wilgen na 2 dagen

Om goed bruikbare compost te maken heb je, zoals in vorige blogs uitgelegd, een goede balans nodig tussen koolstof (C) en stikstof (N). Deze houtsnippers waren, ondanks het blad eraan (dat vooral als stikstofbron gezien kan worden) te rijk aan koolstof, waardoor de compostering niet heeft doorgezet. Dit is ook te zien aan de vele paddenstoelen die op deze hopen begonnen te groeien, een teken dat er vooral schimmelontwikkeling is. Warm composteren is een proces dat vooral door bacteriΓ«n / microben gedreven wordt en relatief snel is, afbraak door schimmels is een trager proces.

Om toch wat sneller de houtsnippers in compost om te zetten had ik dus vooral stikstof bronnen nodig. De tuinderij levert nog niet genoeg ‘groen materiaal’ hiervoor en ook de ‘weiden’ die ik speciaal hiervoor heb aangelegd waren nog niet productief genoeg om hierin te voorzien. Inmiddels had ik wel al een externe stikstofbron geregeld om de tuinderij te voorzien van genoeg voedingsstoffen, namelijk Luzerne pellets, een Nederlands plantaardig bemesting product dat overigens vooral als diervoeding gebruikt wordt. Ik probeer volledig plantaardig te telen (op een klein beetje kippenmest na van de kippen die hier rondlopen πŸ˜‰), dit leek daar een goede oplossing voor!

Bigbag Luzerne pellets (1.100 kilo / > 1m3), ehm, bij de voordeur was hier nog ruimte voor…
Kruiwagen voor luzerne pellets

Deze pellets heb ik dan ook gebruikt om de balans in de nieuwe composthopen tussen Koolstof (C) en Stikstof (N) beter te krijgen.

Nieuwe composthopen opzetten

De gerooide wilgen heb ik ter plekke gehakseld en zodoende op 3 plekken op de tuinderij lag een hoop houtsnippers. Per hoop ben ik deze gaan omzetten in compost hopen:

Links een berg houtsnipper, rechts plek tussen de groentebedden voor een nieuwe composthoop

Dit begint weer met een laag houtsnippers om de grond leggen.

Iedere laag goed nat maken
Daarover een laag luzerne pellets

En dit dan weer telkens herhalen (net zoals het maken van lasagne).

Nog een laag erop…
… totdat alle houtsnippers zijn opgebracht tot een nieuwe hoop
Compost thermometer erin…
…na 1 dag al 65Β° graden…
…en na 2 dagen de 70 aangetikt

Veel warmer is deze composthoop niet geworden. En na een aantal weken toch weer de nodige paddenstoelen op deze hopen:

Dat wil zeggen, deze hoop achter op het land die ik eerder tijdens het ontginnen had opgezet

Een half jaar later nog steeds paddenstoelen, nu weer een andere soort:

Foto’s van 5 April 2024

Ik had deze hopen al eerder weer moeten omgooien en waarschijnlijk meer stikstof moeten toevoegen om het warme (en snellere) compostering proces goed op gang te houden.

Meer Compost!

Inmiddels was de compost die ik hier als 1 van de eerste investeringen gedaan heb (10 ton aangeschaft in maart 2022) bijna helemaal gebruikt in de voeding van de bodem op de tuinderij:

Nog een klein beetje compost (ongeveer 1 ton / 1,5 kuub) over

Gelukkig had ik inmiddels van meerdere buren (dank!! πŸ™πŸ™) tips gekregen voor lokale compost die binnen de gemeente waar de Tuinderij ligt (en ik woon πŸ˜‰) gemaakt wordt en de grondstoffen ook vandaan komen! Namelijk: ‘natuurcompost’ die door BOV in Emmen wordt gemaakt van maaisel en groen ‘afval’ van de groendienst en particulieren uit de gemeente. Volledig lokaal dus ook vrijwel geheel plantaardig (op wat hemelgeschenken van vogels en andere ‘wilde’ dieren na πŸ˜‰). Om weer even vooruit te kunnen heb ik in een lading van deze nieuwe compost geΓ―nvesteerd:

‘Leg daar maar neer’

Omdat de oprit bij mijn huis / de Tuinder dergelijk gewicht niet aankan kon dit dus weer in de voortuin geleverd worden.

11 Kuub (m2), past precies!

Gelukkig was dit nog redelijk vroeg in het seizoen (begin maart) en had ik dus tijd om deze compost te verplaatsen naar de plek waar deze kan blijven liggen tot gebruik.

Met de kruiwagen dus…
…weer een kruiwagen verplaatst…
…170+ ritjes met de kruiwagen verder zit deze klus erop en heb ik het inmiddels ‘vanzelf’ warm gekregen πŸ₯΅
Voortuin weer ‘netjes’ πŸ˜‰

Hiermee kan ik dus weer even vooruit!

Eigen compost hopen weer omgooien

De eigen composthopen wilde ik ook verplaatsen om ruimte te maken voor wederom nieuwe groentebedden voor het volgende seizoen (jaja, alles komt een beetje tegelijk nu). Die heb ik dan ook gelijk maar weer omgegooid om het compostering proces er weer goed in te houden, tijdens het verplaatsen:

Van hier…
…naar achteren, het bos in (rechts achter 2 hopen: 1 klaar en de 2e weer nieuw opgezet)

Ook de hopen midden en achter op het land heb ik maar gelijk omgegooid:

De hoop tussen groentebedden in, rechts de plek waar deze lag nu mooi kale grond om in uit te zaaien / planten
Achter op het land, 2 hoopjes omgezet tot een nieuwe composthoop in het midden

Voor al deze composthopen heb ik wederom luzerne pellets gebruikt om de C/N ratio (de koolstof / stikstof balans) beter te krijgen.

Luzerne pellets geweekt in regenwater om beter in de composthopen te kunnen verspreiden

De weiden zijn goed op weg om een deel van deze groene materialen (de stikstofrijke delen) te gaan leveren. Ik laat deze nog even doorgroeien om ervoor te zorgen dat deze echt goed gevestigd zijn en daarmee optimaal maaisel kunnen produceren.

Zo ziet 1 van de 2 weiden er nu uit (met scharrelende kippen erin)

En ondanks ‘Maai Mei Niet’ heb ik deze weide slechts deels gemaaid, om de klavers in deze weide ook een kans te geven om te kunnen groeien, terwijl het gras dat dus niet gemaaid is in het zaad kan komen, zodat dit zichzelf in stand kan houden. Later in de zomer verwacht ik de eerste ‘snede’ maaisel te kunnen ‘oogsten’ om te gebruiken voor het maken van compost…

Ook de groenbemesters die tussen de te oogsten gewassen door op de groentebedden groeien gebruik ik overigens niet voor compost.

Groentebed dat in mei nog groenbemesters heeft groeien omdat dit bed pas later in het seizoen voor een te oogsten gewas bestemd is

Zelfs al staat de groenbemester met zoveel biomassa erbij, zoals op de foto hierboven het geval is, deze wordt vlak voor het uitplanten / zaaien van voor oogst bedoelde groenten gemaaid en ter plekke / tegelijk gehakseld (geklepeld). Dit zorgt er dan ter plekke voor stikstof en organische stof voor een gezond bodemleven en bodemstructuur. Dat scheelt dus weer een hoop ritjes met de kruiwagen op en neer.

Nog meer compost en andere voedingsstoffen…

Al die compost gebruik ik voor voeding van het bodemleven en het beschermen van dit bodemleven en de structuur van de bodem. Dit is een cruciaal onderdeel in het ‘ecosysteem’ hier. Het gaat nu te ver om hier verder over uit te weiden, dat komt in een later (diepte) blog verder aan de orde. Daarin ook meer aandacht voor de voedingsstoffen die ik gebruik om sterke planten en goede oogst te kunnen realiseren, zonder kunstmest en hoofdzakelijk plantaardig zelfs.

Daarin ook uitleg wat hier staat te borrelen (hint: 🍡)

Wordt dus weer vervolgd! Tot snel πŸ˜‰πŸ€—πŸ€—

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven