Recept: Wortel- Fruit- Noten-taart

Het eerste Oogstfeest hier (ook wel Lughnasadh en later Lammas genoemd) vieren we met Taart! 🎂 Hierbij het recept, met verse oogst 🥕🫐🍑 gemaakt:

Ingrediënten & Benodigdheden

De ingrediënten die we gebruikt hebben in 3 etappes / lagen:

De Bodem

  • Havermout 🌾 (150 gram)
  • Amandelmeel (100 gram)
  • Pindakaas 🥜 (zo veel / weinig als je wilt 😋)
  • Kokosolie 🥥 (lepel)

De Vulling

  • Wortel 🥕 (vers geoogst in dit geval)
  • Vers fruit (blauwe bes en pruim, beiden vers geplukt in dit geval)
  • Havermout 🌾 (150 gram, net als de bodem, dus in totaal 300 gram)
  • Amandelmeel (100 gram, idem, net als de bodem dus in totaal 200 gram)
  • 3 Eieren (wij hebben 2 Eenden 🦆 eieren 🥚🥚 van onze favoriete Bio-Dynamische boerderij gebruikt)
  • Ahornsiroop (scheutje)
  • Sinasappel 🍊 (rasp + sap)
  • Appelpuree 🍏🍎
  • Kaneel
  • Pumpkin spice (= mix van kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, piment)
  • Vanille merg (heel klein beetje, erg sterk)
  • Baking soda
  • Citroensap

De Topping

  • Cashew noten (handje of 2)
  • Zonnebloempitten 🌻 (klein handje)
  • Plantaardige melk (Kokos & Rijst melk hebben wij hier gebruikt)
  • Ahorn siroop (scheutje)
  • Citroen (rasp + sap)
  • Pecannoot (handje)
  • Eventueel arrowroot

Jaja, een hele lijst… het lijkt dan ook een moeilijk recept. Dat is het volgens ons niet, alleen wel bewerkelijk (ook qua voorbereiding). Je wordt wel met een heerlijke smaak beloond! en dat zonder gluten (of eigenlijk gluten-arm) en zonder geraffineerde / toegevoegde suikers (let wel, in al het fruit, de wortel, het meel, de melk enzo zitten suikers, dus suikervrij is dit niet). Kan ook helemaal vegan, dan vervang je de eieren door meer appelpuree / bakingsoda / dadel, etc.

Dit dus:

Ingrediënten (+ appelpuree, minus Zayah)

En deze tools zijn onder andere nodig / handig / hebben wij gebruikt:

Tools helpen bij het maken van de taart

Recept stap voor stap in foto’s

We beginnen al 2 dagen voor het serveren (eten) van de taart:

Cashew noten en zonnebloem pitten voorweken in melk of water
Dit mengsel een nachtje weg zetten

Volgende dag:

Meel maken van Havermout en combineren met andere ingrediënten (amandelmeel + pindakaas + kokosolie) voor de bodem, kneden en in ingevette taartvorm drukken
Wortel klein maken, wij raspen en hakken in de keukenmachine…
…zo dus, voor optimale textuur en gemak (behalve bij de afwas)
Fruit schoon / klein maken
Alles in beslagkom, hier havermeel en amandelmeel
+ ei + ahornsiroop
Sinasappel raspen & sap persen
Wortel + sinasappel rasp + kaneel + pumpkin spice + vanille erbij
+ appelpuree + sinasappel sap
+ fruit erbij
👋 Mengen👋
Bakling soda met een scheutje citroensap mengen
Dat gaat gelijk bruisen, roeren om baking soda op te lossen
Mengsel gelijk bij deeg doen
👋 En weer mengen👋
Deeg in taartvorm, op bodem gelijk verdelen

Nu de taart voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven doen op 180 graden.

Taart uit oven, laten afkoelen
Duidelijk lagen te zien
Topping maken met deze ingrediënten
Alles in keukenmachine
Gemixed! Was nog wat nat, dus een lepeltje arrowroot erbij
Topping een nacht lang opgestijfd in koelkast
Topping uitsmeren over taart (volgende dag dus)
Pecan noten klein maken
Klein gemaakt
Pecan even roosteren en continu omgooien
Over taart strooien
Klaar!! 🎂

Gelijk maar even proeven:

Mmmmmmmm!! 😋😋

Variaties

We hebben hier verschillende recepten gecombineerd (mede geïnspireerd door deze 🙏 en deze 🙏) en een poging om dit gluten- en suikerarm te maken, zodat zo veel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten 😉 Uiteraard kan je het fruit vervangen door ander fruit, wat het seizoen brengt, of zelfs het fruit weglaten (dan heb je alsnog heerlijke carrot cake). Vegan kan ook, door het ei te vervangen door ander bind en rijsmiddel (lijnzaad / arrowroot voor binding, bakingsoda + citroensap voor rijzen, wij hebben van alles wat gebruikt 😉).

Recept in 1 minuut

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wortel- Fruit- Noten-taart in een minuut

1 gedachte over “Recept: Wortel- Fruit- Noten-taart”

  1. Wat ziet het eindresultaat er fantastisch uit….daar ga ik binnenkort eens een avondje aan besteden. Echt voor deze tijd van het jaar nu de bessen rijp zijn. Vooral die pumpkinspice triggert me…daar heb ik nog nooit van gehoord. Kan ik natuurlijk ook zelf mengen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven