Het eerste Oogstfeest hier (ook wel Lughnasadh en later Lammas genoemd) vieren we met Taart! 🎂 Hierbij het recept, met verse oogst 🥕🫐🍑 gemaakt:
Ingrediënten & Benodigdheden
De ingrediënten die we gebruikt hebben in 3 etappes / lagen:
De Bodem
- Havermout 🌾 (150 gram)
- Amandelmeel (100 gram)
- Pindakaas 🥜 (zo veel / weinig als je wilt 😋)
- Kokosolie 🥥 (lepel)
De Vulling
- Wortel 🥕 (vers geoogst in dit geval)
- Vers fruit (blauwe bes en pruim, beiden vers geplukt in dit geval)
- Havermout 🌾 (150 gram, net als de bodem, dus in totaal 300 gram)
- Amandelmeel (100 gram, idem, net als de bodem dus in totaal 200 gram)
- 3 Eieren (wij hebben 2 Eenden 🦆 eieren 🥚🥚 van onze favoriete Bio-Dynamische boerderij gebruikt)
- Ahornsiroop (scheutje)
- Sinasappel 🍊 (rasp + sap)
- Appelpuree 🍏🍎
- Kaneel
- Pumpkin spice (= mix van kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, piment)
- Vanille merg (heel klein beetje, erg sterk)
- Baking soda
- Citroensap
De Topping
- Cashew noten (handje of 2)
- Zonnebloempitten 🌻 (klein handje)
- Plantaardige melk (Kokos & Rijst melk hebben wij hier gebruikt)
- Ahorn siroop (scheutje)
- Citroen (rasp + sap)
- Pecannoot (handje)
- Eventueel arrowroot
Jaja, een hele lijst… het lijkt dan ook een moeilijk recept. Dat is het volgens ons niet, alleen wel bewerkelijk (ook qua voorbereiding). Je wordt wel met een heerlijke smaak beloond! en dat zonder gluten (of eigenlijk gluten-arm) en zonder geraffineerde / toegevoegde suikers (let wel, in al het fruit, de wortel, het meel, de melk enzo zitten suikers, dus suikervrij is dit niet). Kan ook helemaal vegan, dan vervang je de eieren door meer appelpuree / bakingsoda / dadel, etc.
Dit dus:
En deze tools zijn onder andere nodig / handig / hebben wij gebruikt:
Recept stap voor stap in foto’s
We beginnen al 2 dagen voor het serveren (eten) van de taart:
Volgende dag:
Nu de taart voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven doen op 180 graden.
Gelijk maar even proeven:
Variaties
We hebben hier verschillende recepten gecombineerd (mede geïnspireerd door deze 🙏 en deze 🙏) en een poging om dit gluten- en suikerarm te maken, zodat zo veel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten 😉 Uiteraard kan je het fruit vervangen door ander fruit, wat het seizoen brengt, of zelfs het fruit weglaten (dan heb je alsnog heerlijke carrot cake). Vegan kan ook, door het ei te vervangen door ander bind en rijsmiddel (lijnzaad / arrowroot voor binding, bakingsoda + citroensap voor rijzen, wij hebben van alles wat gebruikt 😉).
Wat ziet het eindresultaat er fantastisch uit….daar ga ik binnenkort eens een avondje aan besteden. Echt voor deze tijd van het jaar nu de bessen rijp zijn. Vooral die pumpkinspice triggert me…daar heb ik nog nooit van gehoord. Kan ik natuurlijk ook zelf mengen.