Na de nodige focus op ons werk (Cindy haar nieuw baan en de echte start van het ontginnen van de grond voor de tuinderij) kregen we met het veranderen van de seizoenen en op weg naar de winter weer focus op ons huisje. Namelijk het winterklaar maken hiervan door het aanleggen van centrale verwarming. In deze blog het hele proces en meer.
Allereerst onze overwegingen voor CV
We hebben dit huisje gekocht met het idee om ‘van het gas af te gaan’. Dat bedachten we reeds eind 2021. Ruimschoots voordat Rusland Oekraïne binnenviel en de gasprijs serieus omhoog ging. Na het nodige opknapwerk aan de boerderij, zoals op dit blog te lezen is, zijn we nog bezig met het bepalen hoe we dit met de boerderij gaan realiseren. Het is helder dat hiervoor serieuze isolatie en daarmee serieuze verbouw of zelfs nieuwbouw noodzakelijk is. Omdat we hier nu ook fulltime wonen en verschillende prioriteiten hebben (werk, tuinderij opzetten, dat soort dingen 😉) én we aan deze bouwwerkzaamheden veel zelf willen doen, gaan we hier de tijd voor nemen. Met de huidige ontwikkeling van prijsstijging van bouwmateriaal en krapte op arbeidsmarkt lijkt dit ook een gepaste aanpak; haast is geen goed raadgever hierin.
Echter, ons huidige huisje is wel sterk verouderd en wordt nog verwarmd door gashaarden die zeer inefficiënt zijn.
Het is in ons huidige huisje met matige isolatie helaas niet mogelijk om van het gas af te gaan en elektrisch te verwarmen. Daarvoor is, naast een dik pak isolatie, ook een zogenaamde ‘lage temperatuur verwarming’ nodig, oftewel vloerverwarming. Daar lijkt onze huidige fundering niet voor geschikt. Om toch alvast een serieus verschil te maken in de verlaging van onze uitstoot en fossiele brandstof gebruik hebben we besloten om centrale verwarming aan te leggen in Onze Tiny Boerderij, als tussenstap in de richting van een gasloos leven. Hiermee moet onze uitstoot weer halveren en met de huidige ontwikkeling van de kosten van energie is dit ook bijkomend voordeel.
Aan de slag! Start met ontwerp
Zoals altijd begint dit weer met een ontwerp natuurlijk, in dit geval wel iets uitgebreider / specifieker dan de schetsjes die we eerder lieten zien:
Materiaal bestellen en regelen
Dit ontwerp was ook de basis voor het vinden van radiatoren op Marktplaats. We willen onze totale uitstoot beperken, dus ook het maximaal herbruiken van materiaal. Omdat de CV installatie een ’tijdelijk’ gegeven is (we willen alsnog van het gas af) ook weer mooi meegenomen voor het budget. Na het nodige gepuzzel hebben we 7 radiatoren opgehaald bij 3 adressen in de buurt voor een totaal van € 135,-. Omdat het 2e hands radiatoren zijn, moesten deze nog wel goed schoongemaakt en doorgespoeld worden.
Het leidingwerk en alle koppelingen / aansluitmateriaal is niet 2e hands te gebruiken, dat hebben we besteld en in de buurt op gehaald, precies wat we nodig hebben volgens het gemaakte ontwerp.
Voorbereidingen voor installatie HR Ketel
Vervolgens ging het echte werk van start, namelijk de voorbereiding van de installatie van de HR ketel:
- Condensafvoer aanleggen voor afvoer van condenswater uit de HR ketel naar het riool
- Gaten boren in muren en vloeren voor het doorvoeren van de leidingen
- Ophangen van radiatoren
Na het ophangen van alle radiatoren en boren van alle benodigde gaten in muren en vloeren heb ik een start gemaakt het met leidingwerk.
HR Ketel installatie
We hadden op marktplaats ook een geschikte HR ketel gevonden voor € 75,-, met thermostaat en ‘schoorsteen’ (rookgasafvoer). Het was wel de bedoeling dat een erkend installateur de HR ketel op zou hangen en installeren; voor onze gezondheid en veiligheid vinden we dat een noodzaak. In contact met de lokale installateur blijkt dat dit zelfs wettelijk verplicht is sinds april 2022 (geregeld in de zogenaamde ‘gasketelwet’ die ongelukken met koolstofmonoxide moeten beperken). De installateur was niet van plan een onbekende, 2e hands ketel te installeren, dus hebben we snel de keuze gemaakt om hier toch een nieuwe voor op te hangen. Daarmee iets boven budget uitkomend, wel extra veilig en efficiënt geregeld zo. De installateur zou daarmee alleen de geiser (warm tapwater) vervangen en ik zou dan alsnog zelf de CV installatie realiseren.
Hiermee was de geiser dus vervangen en konden we gelijk al gebruik van de nieuwe ketel maken voor afwassen en douchen.
Centrale Verwarming installatie aanleggen
Na installatie van de ketel is de CV installatie verder aangelegd, door buis voor buis op maat te maken en aan te sluiten.
Verwarmingsinstallatie vullen, testen en in gebruik nemen
Hierna hebben we samen de installatie met water gevuld. Ik was 1 koppeling vergeten aan te draaien, dat was snel duidelijk met het water dat eruit kwam stromen… een tweede koppeling druppelde langzaam, ook die moest verder aangedraaid worden. Hierna bleek de installatie waterdicht en hebben we de installatie ontlucht om vervolgens te testen:
Test geslaagd, de verwarming doet het! Dit was slechts een test, de verwarming staat niet hoger dan 18 graden, integendeel. Uitstoot beperken start met minder verbruiken. De thermostaat staat dus een stuk lager (ook overdag) en we hebben meer maatregelen getroffen om onze uitstoot te minimaliseren:
- We gebruiken de woonkamer niet meer, de deur is dicht en de verwarming staat daar met een thermostaatkraan op standje ‘vorstvrij’, we leven nu dus volledig in de werkkamer en hebben Macho daar ook naar toe verhuisd (voor warmte en gezelligheid 😉);
- We verwarmen lokaal met elektrische verwarming (infrarood paneel en verwarmende bodywarmer, thnx Mirjam!);
- De slaapkamers en bijkeuken verwarmen we niet;
- We hebben de tapwater temperatuur ingesteld op 40 graden. Dat blijkt meer dan genoeg voor warm douchen en afwassen en bespaart gas verbruik;
- We hebben de CV installatie ook ingesteld op een water temperatuur van 40 graden (staat standaard op 80 graden! dat is dus de temperatuur van het water dat door je CV installatie en radiatoren stroomt). Of we hiermee in de echte koude winterdagen de werkkamer ook op temperatuur kunnen krijgen gaan we meemaken…;
- De radiator in de werkkamer (bij de werkplek van Cindy) is voorzien van radiator folie en een ventilator die verwarmde lucht sneller laat verplaatsen en daarmee efficiënter werkt;
- En er licht een kruik klaar mochten de voeten (van Cindy) te koud worden, dan kunnen we deze altijd nog “lokaal” verwarmen.
(Winter)klaar!?
Klaar!? Ehm, eerst nog opruimen… naast het opruimen van materiaal en gereedschap ook alle berekening en schetsen die gaandeweg gemaakt moesten worden:
Tussendoor werd ook nog even het riool vervangen, dat mede door de droogte in de zomer verstopt was geraakt:
Bijna helemaal klaar voor de winter dus, we zijn alleen nog even het straatje opnieuw aan het leggen samen:
We zijn in ieder geval op tijd klaar met de aanleg van de CV om onze uitstoot deze winter serieus te verlagen! Toch nog in een volgend blog een vervolg op het winterklaar maken van Onze Tiny Boerderij…
Dat hebben jullie allemaal netjes gedaan! En een goede keuze van ketel. Wij hebben begin dit jaar precies dezelfde laten ophangen. Veel zuiniger dan deze worden ze niet gemaakt, dus dat gaat zeker schelen in de uitstoot.
Ps. Het tapwater zou ik op 60 graden houden vanwege gevaar op legionella.
Dank Lennert!
Super dat jullie ook zo’n zuinige oplossing hebben en zo op de uitstoot letten 🙏
En dank voor de tip over (of tegen 🙃) legionella, die hoorden we inmiddels ook uit andere bronnen, daar gaan we zeker op letten. Thnx!