Regen, Vocht, Schimmels

Eindelijk regen! En veel ook πŸ’¦ Dat was hard nodig, want de grondwaterstand is nog steeds niet op voldoende niveau na de droogte van afgelopen zomer (en weinig regen in de herfst πŸ‚). Nu wel erg veel regen in een keer.

Het land van onze ‘boerman’ (buurman boer), met plassen water en volgelopen bandesporen

Zo veel dus dat onze buurman boer hier best veel last van heeft en met de trekker probeert om het water van het land af te krijgen naar de greppel langs onze ‘akkers’. Volgens het waterschap is het grondwaterpeil nog niet helemaal op orde, maar is er de afgelopen 30 dagen ‘bijna de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen als normaal‘.

Deze regen lijkt wel goed voor de wilgen die we hebben aangeplant als haag, zo kunnen deze goed wortel schieten door contact met natte bovengrond.

Ook de Noordzijde van ons erf is nu door ons aangeplant met wilgen, in dit geval meer in struikvorm

Hoge luchtvochtigheid

Met de aanhoudende regen bouwt echter het vocht zich ook op ins ons huisje. We wisten dat dit huis een vocht probleem had toen we het kochten.

Foto op Funda van ons huisje van de slaapkamer met vochtvreter en schimmel

Er zaten 5 gaten in het dak toen we dit huisje kochten en op verschillende plekken schimmel op de muren. We hebben dit allemaal aangepakt voordat we hier zijn gaan wonen: dak waterdicht maken, schimmel verwijderen, goten en afvoeren maken (legen, lekken dichten, etc), buitenmuren aan de binnenkant voorzien van leemstuc dat hier goed mee om kan gaan.

Toch hebben we nog steeds veel vocht in ons huis… zeker nu het nat is buiten en we zuinig zijn met stoken; heel december hebben we net geen 97 kuub (m3) gas gebruikt, ondanks de koude eerste weken van december 2022.

Luchtvochtigheid in voorraadkast stabiel hoog: 85 – 87%…

Al met al hebben we nu zo’n hoge luchtvochtigheid in huis dat we op 2 plekken schimmelvorming hebben ontdekt. Tijd om actie te ondernemen en beter te gaan ventileren dus.

CO2 in voorraad kast is ook erg hoog gedurende meeste dagen, dit wijst ook op onvoldoende ventilatie

Ventilatie aanleggen

Van vorige verbouwingen had ik nog wat ventilatie materiaal over dat hier ook weer mooi ingezet kon worden.

In de voorraadkast (‘Kast’ in dit plaatje) ventilatie aanleggen om ook de werkkamer goed te kunnen ventileren

De voorraadkast in ons huisje is redelijk centraal gelegen en daar is juist sprake van een hoge luchtvochtigheid. Omdat we nu vooral de werkkamer gebruiken (om te wonen en werken πŸ˜‰) lijkt dat de ideale plek om mechanisch extra te ventileren. Hier starten we dus met het aanleggen van deze extra ventilatie

Gat in plafond voorraadkast gemaakt voor ventilatie
Zoldervloer open voor ventilatiekanaal (dank voor lenen gereedschap om de vloer open te krijgen Pa!)

En dan wachten tot het even ophoudt met regenen… Vandaag dus, gelijk het dak op om de ventilatie daar doorheen te leiden.

Ventilatie pan gebruikt om ventilatie op aan te sluiten, valt niet eens op!
Mechanische ventilatie op zolder op ventilatie pan aangesloten en vloer weer dicht gemaakt
Ventilator in voorraadkast afgemonteerd, klaar!

Deze ventilator hebben we op een tijdschakelaar aangesloten zodat deze meerdere malen per dag ‘automatisch’ gaat ventileren.

Volgende stappen

Ook in de badkamer hebben we de natuurlijke ventilatie aangevuld met een mechanische ventilator. Dit lijkt nu allemaal te werken en de luchtvochtigheid begint te dalen. Dit zijn echter nog altijd lapmiddelen en geen constructieve oplossingen. Met het comfortabel en winterklaar maken van de Tiny Boerderij hebben we de tijd gecreΓ«erd om meer fundamentele verbeteringen aan te brengen en deze goed te overwegen. We nemen nu, vooral in de winter, dan ook de tijd om alle opties die we hebben op een rij te zetten met als doel een bijna energie neutrale woning te realiseren. We willen in ieder geval de gasaansluiting opheffen voor een bewuster en ecologisch betere bewoning. Hierover later dus sowieso meer, voor nu zitten we zowel warm als weer droog πŸ€—πŸ€—

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven