Eindelijk regen! En veel ook π¦ Dat was hard nodig, want de grondwaterstand is nog steeds niet op voldoende niveau na de droogte van afgelopen zomer (en weinig regen in de herfst π). Nu wel erg veel regen in een keer.
Zo veel dus dat onze buurman boer hier best veel last van heeft en met de trekker probeert om het water van het land af te krijgen naar de greppel langs onze ‘akkers’. Volgens het waterschap is het grondwaterpeil nog niet helemaal op orde, maar is er de afgelopen 30 dagen ‘bijna de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen als normaal‘.
Deze regen lijkt wel goed voor de wilgen die we hebben aangeplant als haag, zo kunnen deze goed wortel schieten door contact met natte bovengrond.
Hoge luchtvochtigheid
Met de aanhoudende regen bouwt echter het vocht zich ook op ins ons huisje. We wisten dat dit huis een vocht probleem had toen we het kochten.
Er zaten 5 gaten in het dak toen we dit huisje kochten en op verschillende plekken schimmel op de muren. We hebben dit allemaal aangepakt voordat we hier zijn gaan wonen: dak waterdicht maken, schimmel verwijderen, goten en afvoeren maken (legen, lekken dichten, etc), buitenmuren aan de binnenkant voorzien van leemstuc dat hier goed mee om kan gaan.
Toch hebben we nog steeds veel vocht in ons huis… zeker nu het nat is buiten en we zuinig zijn met stoken; heel december hebben we net geen 97 kuub (m3) gas gebruikt, ondanks de koude eerste weken van december 2022.
Al met al hebben we nu zo’n hoge luchtvochtigheid in huis dat we op 2 plekken schimmelvorming hebben ontdekt. Tijd om actie te ondernemen en beter te gaan ventileren dus.
Ventilatie aanleggen
Van vorige verbouwingen had ik nog wat ventilatie materiaal over dat hier ook weer mooi ingezet kon worden.
De voorraadkast in ons huisje is redelijk centraal gelegen en daar is juist sprake van een hoge luchtvochtigheid. Omdat we nu vooral de werkkamer gebruiken (om te wonen en werken π) lijkt dat de ideale plek om mechanisch extra te ventileren. Hier starten we dus met het aanleggen van deze extra ventilatie
En dan wachten tot het even ophoudt met regenen… Vandaag dus, gelijk het dak op om de ventilatie daar doorheen te leiden.
Deze ventilator hebben we op een tijdschakelaar aangesloten zodat deze meerdere malen per dag ‘automatisch’ gaat ventileren.
Volgende stappen
Ook in de badkamer hebben we de natuurlijke ventilatie aangevuld met een mechanische ventilator. Dit lijkt nu allemaal te werken en de luchtvochtigheid begint te dalen. Dit zijn echter nog altijd lapmiddelen en geen constructieve oplossingen. Met het comfortabel en winterklaar maken van de Tiny Boerderij hebben we de tijd gecreΓ«erd om meer fundamentele verbeteringen aan te brengen en deze goed te overwegen. We nemen nu, vooral in de winter, dan ook de tijd om alle opties die we hebben op een rij te zetten met als doel een bijna energie neutrale woning te realiseren. We willen in ieder geval de gasaansluiting opheffen voor een bewuster en ecologisch betere bewoning. Hierover later dus sowieso meer, voor nu zitten we zowel warm als weer droog π€π€