Eerste Oogst 2024! Of Slakken Update…

Terwijl het zaaien gewoon doorgaat hier op Onze Tiny Boerderij…

Vooral een diversiteit aan bonen tellen en weken om voor te zaaien op dit moment

… kan ook de eerste oogst van seizoen 2024 gevierd worden!

Nou ja, vieren πŸ₯³ is misschien niet helemaal het juiste begrip hiervoor, > 95% van deze oogst is door slakken aangetast… In dit blog meer over deze eerste oogst en natuurlijk dan ook gelijk een update over de slakken.

Radijs Oogst 2024

En dit is dan dus de eerste oogst van dit seizoen:

In de kruiwagen alle aangetaste radijs, in het mandje alleen het bruikbare deel van deze oogst…
In meer detail: links de onaangetaste radijs, rechts de aangetaste radijs

Helaas is deze oogst dus (grotendeels) mislukt. Overigens niet alleen door slakkenvraat, ook doordat een deel van deze radijs gespleten is bij de wortel, een teken van te veel (regen)water of teveel variatie daarin (beiden in dit geval denk ik…)

Tijd voor actie richting de slakken

Zoals in het vorige blog hierover al geschreven zijn er de nodige maatregelen te nemen tegen slakken. Ik gebruik geen gif en alhoewel er ook biologische bestrijding bestaat (via nematoden / aaltjes), probeer ik eerste de methoden die binnen handbereik zijn.

Schelpen

Schelpen strooien zou helpen, omdat slakken niet van schelpen houden. Ik had net schelpen gekocht voor langzame afgifte van kalk aan de bodem / het bodemleven (waarover later meer), dus dat maar gelijk gestrooid. Dat werkt dus niet, slakken lopen (glijden) daar blijkbaar gewoon overheen…

Koffiedik

De koffiedik die ik maak (β˜•πŸ˜‹) bewaar ik altijd al voor op de compost hoop (dit is een krachtige stikstof bron), dit zou ook helpen tegen slakken. Dit heb ik nu dan maar rechtstreeks op de kolen bedden gestrooid. Dit werkt ook niet, slakken laten zich daar niet door afschrikken.

Plankjes

Om slakken te kunnen vangen zou je plankjes op de bedden kunnen leggen waar de slakken een schuilplaats onder vinden (overdag / bij droog weer). Dit werkt gelukkig wel:

Slakken aan de onderkant van de plankjes

Het klimaatdoek dat over deze (kolen) bedden hing zorgt ook nu nog voor een schuilplaats voor de slakken terwijl het aan de kant is geschoven:

Slakken onder het klimaatdoek dat opgerold langs de kolen bedden ligt

Dat kan verder geen kwaad, dat zorgt dan dus voor extra middelen om slakken te kunnen vangen. En dat is dan ook gelijk de volgende (noodzakelijke) stap.

Slakken vangen

Dit dus:

Resultaat na 1 rondje slakken vangen

Vooral op natte dagen / ochtenden is het nu een kwestie van een rondje kolen bedden doen om slakken te vangen. De meest diervriendelijke manier om van slakken af te komen is om ze vervolgens in te vriezen…

Bevroren slakken…

Nou ja, ik weet niet wat een ‘mooier’ einde is, onder invloed van bier of levend bevriezen. Maar goed, hierna kunnen de slakken op de compost hoop.

Vooralsnog lijkt het ‘slakken probleem’ hiermee onder controle. De kolen groeien door, ondanks de vraatschade. De radijs was eigenlijk al verloren, nu lijkt het een kwestie van onder controle houden door observatie en genoemde acties.

Thee voor Sterke Planten

Ik schreef al eerder dat voorkomen beter is dan genezen, ook bij planten, nu ik met de slakken geconfronteerd wordt, is het maar weer eens duidelijk om de nadruk te blijven leggen op sterke planten. En zo kwam ik bij een nieuw soort thee om aan planten te geven waardoor ze sterker worden en beter bestand tegen plagen en ziekten, vooral bij / na een natte winter en voorjaar, zoals nu het geval is. En dat is heermoes thee!

‘Genoeg’ heermoes hier op de boerderij…

Ook in Rotterdam had ik veel heermoes groeien en daar zag ik dit echt als een ‘plaag’ en sowieso groot stuk frustratie (heermoes komt even hard weer terug na het onkruid wieden). Ik begrijp inmiddels dat dit een indicatorplant is van schrale bovengrond en zware metalen in de ondergrond… gelukkig komt de heermoes maar op een beperkt stuk voor waar ooit een schuur heeft gestaan en geen groente bedden liggen / gepland zijn. En nu kan ik dan iets nuttigs mee! Het idee om hier thee van de maken en als gier toe te dienen aan planten komt overigens uit de biodynamische landbouw, waar ik ook een recept voor het maken van deze thee vond (hier, in het Engels).

Thee maken dus, gelukkig met hulp van NoΓ―:

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Video via Youtube
Eerste BBQ van het jaar, maar dan voor het maken van thee / planten gier

Heermoes is vooral door het silica gehalte een unieke en sterke plant. Die silica zou dan ook goed zijn om, via thee, toe te dienen aan planten om deze sterker te maken. Er was maar 100 gram heermoes nodig op 3 liter (regen)water. Ik heb in totaal 5 liter thee gemaakt met 150 gram heermoes en daarvan slechts 3 liter opgebracht op alle gewassen die nu in de grond staan hier.

De rest van de geoogste heermoes ligt te drogen voor later gebruik

Dit is dus om sterkere planten te krijgen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Hopelijk ook beter bestand tegen slakken… we gaan het meemaken!

Wat verder met de oogst?

Helaas is deze eerste oogst dus niet gelukt. Wel weer een hoop geleerd. En niet alle oogst is ‘weggegooid’. Ik kan deze niet aan de man brengen in deze staat, dus ben ik zelf maar gaan experimenteren hiermee, zoals het maken van Radijs Kimchi:

2 Potten radijs Kimchi (links) die staan te fermenteren naast de zuurdesem (rechts), ook een fermentatie proces, wat ik gebruik voor het bakken van brood

Het gaat nu te ver om het recept hiervan al te delen (ehm, en ik heb daar nu wat weinig tijd voor πŸ˜‰), dit recept komt in ieder geval uit een nieuw boek dat ik heb gevonden, wat echt een schitterende en inspirerende vondst is:

Wild Fermentation – Sandor Ellix Katz, een absolute aanrader als je lekker wilt eten en tegelijk goed voor je darmen en gezondheid wilt zorgen

Hierover ongetwijfeld ook later meer, er is nog een hoop te leren en bereiken met het fermenteren van voedsel, dat komt later dus zeker terug. Tipje van de sluier: de eerste batch Kimchi die ik hier maakte is werkelijk verrukkelijk πŸ˜‹ (al zeg ik het zelf, dwz, ik ben er zelf in ieder geval erg blij mee!).

Wordt vervolgd dus! Voor nu: eet smakelijk πŸ˜‹

2 gedachten over “Eerste Oogst 2024! Of Slakken Update…”

  1. het slakkenverhaal vind ik wel lastig, zou er een natuurlijke manier zijn om ze kwijt te raken of dat ze wegblijven.

    1. Ja, lastig is het zeker πŸ˜‰
      De natuurlijke manier lijkt te zijn dat alles hier in balans komt… dat gaat nog wel even duren, omdat ik pas net van een verwaarloosd stuk grond, enerzijds verarmd door de begroeiing (gras) anderzijds te veel verontreinigd door te veel nutriΓ«nten (stiktof / fosfaat, als ik de indicator planten die hier groeien daarvoor moet geloven). Geduld lijkt dus het antwoord en ook zorgen dat er zo weinig mogelijk huisvesting voor de slakken is (door de boel opgeruimd te houden) en de beste omstandigheden voor de natuurlijke vijanden (vogels, kikkers, etc).
      Komt goed, behoeft hoe dan ook aandacht πŸ§‘β€πŸŒΎ

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven