Zoals gezegd gaat Onze Tiny Boerderij door met het produceren van gezond en eerlijk voedsel! Na de voorbereidingen voor het komende seizoen, wat vooral in het teken stond van opschalen (nieuwe bedden maken) en de grond goed maken (met groenbemesters), is er nu al een vroege start gemaakt met de productie voor 2024! In dit nieuwe blog deel ik graag de eerste stappen voor de teelt in 2024, met ook nog een stuk zorg voor biodiversiteit en eigen voorziening van voedingsstoffen voor wat ik hier verbouw.
Alliums de grond in
Vooruitlopende op het delen van het Teeltplan voor 2024 is een nieuwe teelt voor komend seizoen dat van Alliums als pootgoed. Oftewel, knoflook 🧄 en ui 🧅! Deze gewassen kunnen al in de herfst van het jaar voorafgaand aan de oogst geplant (dwz, gepoot) worden en passen erg goed in een gezonde keuken en gezonde wisselteelt (waarover ook later meer).
Dit pootgoed komt bij biologische telers vandaan: het toepasselijke biologischpootgoed.nl en het ook lokale ‘De Tuinen van Weldadigheid‘ die op een prachtige locatie in Veenhuizen lokale rassen produceert en verdeelt (dit ligt in de ‘Koloniën van Weldadigheid’, ‘s werelds eerste, meest grootschalige voorbeeld van binnenlandse landbouwkoloniën die ooit opgezet zijn om armoede te bestrijden).
Tussen mid oktober en mid november kon dit pootgoed de grond in. Zo gezegd, zo gedaan:
Een handig ezelsbruggetje van de leverancier van deze tenen was om de formule 10-10-10-10 aan te houden. Dat wil zeggen, planten op 10-10 (10 oktober) op een diepte van 10cm en een afstand in de rij van 10cm. Vandaar het meetlint en het raster dat je op de foto ziet.
Hier maak ik gebruik van meetlint en een stukje karton om de afstand tussen de gaten / de uien gelijkmatig te houden en daarmee optimaal voor beheer (onkruid wieden) en groei.
Vervolgens heb ik deze bedden ‘gemulched’. Dat wil zeggen: organisch materiaal hier overheen aangebracht die zorgen voor bescherming en isolatie tegen de kou. Dit pootgoed is goed winterhard, bij strenge vorst is het toch handig om deze bescherming te hebben om schade aan de tere plantjes te voorkomen. En daarbij zorgt die mulch later ook nog voor voedingsstoffen die langzaam vrijkomen voor het bodemleven en voor het onderdrukken van het nodige onkruid(zaad).
Deze planten houden niet van te natte condities… laat het hier nu net kletsnat zijn van de schijnbaar onophoudende regen. We gaan zien hoe deze gewassen zich gaan ontwikkelen, houd dit blog in de gaten voor updates!
Zaaigoed voor 2024
Ook al is het teeltplan nog niet helemaal in detail af, ik heb wel reeds bepaalt welke gewassen in 2024 geteeld gaan worden en in welke hoeveelheden (dat wil zeggen, hoeveel bedden per gewas). Dit was een vrij gemakkelijke puzzel, waarover ik later, in een apart blog, langer bij stil sta. Voor nu was dit noodzakelijk om alvast het zaaigoed voor seizoen 2024 te kunnen bestellen. Dit is inmiddels ook al binnen:
Naast het oude en vertrouwde De Bolster als pure biologische zaad leverancier heb ik ook nieuwe bronnen gevonden voor zaadgoed:
- De Tuinen van Weldadigheid, waar dus ook een deel van het pootgoed vandaan kwam en die zich richten op lokale, zaadvaste en bijzondere rassen;
- Bingenheimer Saatgut, uit Duitsland en daarmee ook om de hoek voor ons, met Demeter zaad, ook van Nederlandse Biodynamische Telers en zaden producenten, met vooral een grote variatie aan professionele rassen (allen zaadvast en bio / BD gecertificeerd).
Ervaringen hiermee ga ik komende jaar ongetwijfeld delen. Voor nu is, na een grondige eerste inspectie, het zaad alvast goedgekeurd:
Wordt dus vervolgd; het teeltplan en alle geselecteerde variëteiten wil ik spoedig in een apart blog delen!
Eerste planten voor 2024 al gezaaid en uitgeplant
Om de oogst zo ruim mogelijk te kunnen spreiden is het mogelijk om al heel vroeg te starten met zaaien en uitplanten. Helaas moet ik het hier doen zonder echte goede seizoen verlengende middelen (zoals een tunnelkas, waarvoor ik nog geen vergunning kon krijgen), toch is het met bepaalde gewassen mogelijk om al voor de echte winterkou te zaaien.
Als test heb ik hier weer 1 bed voorgezaaid en uitgeplant, met lokale en diverse varianten tuinbonen.
Dit voorzaaien heb ik vooral gedaan om vraat door vogels en woel- / knaagdieren te voorkomen. Een deel van de laat gezaaide veldbonen die ik als groenbemester in bepaalde bedden inzet was opgegeten door woelmuizen, dus ook hier leek voorzaaien handig / nodig. Helaas hadden de nodige knaagdieren dit ook in de gaten:
Ook over dit kat en muisspel later meer in een blog over de plagen die we in de 2e helft van 2023 hebben ervaren (hint: vooral van knaagdieren dus 😉).
Al met al zijn dit nieuwe testen waar ik van kan leren en mee kan bepalen hoe flexibel ik kan zijn in verschillende teelten. Wordt vervolgd!
Laatste deel groenbemesters en nieuwe test
Ook al was het voornemen om even rust te nemen, het werk hier gaat gewoon door. Zo heb ik nog de laatste vrijkomende bedden ingezaaid met groenbemesters.
Het is nu ook de tijd voor plantgoed dat in winterrust is uit te planten. Met het voornemen om het rustig aan te doen heb ik geen grote uitplant van nieuw, meerjarig plantgoed op de planning staan voor dit seizoen. Wel heb ik een nieuwe test uitgeplant: Olifantsgras (Miscanthus Giganteus)!
Dit is een ‘gras’ dat tot 4 meter hoog kan worden (!) heel veel biomassa produceert en (daarmee) CO2 opslaat en heel goed tegen droogte kan (en ook tegen hele natte condities). Dit gewas lijkt in opkomst te zijn voor divers gebruik: als vezels in bouwproducten (zoals beton), als veevoer, als strooisel voor (klein)vee, noem maar op. Ik beoog hiermee een extra bron van biomassa te maken die ik kan composteren tot voedingsstoffen voor de groenten en het fruit dat ik hier verbouw. We gaan zien hoe dit uitpakt!
Het draait hier veel om groenbemesters, om de bodem (dwz, het bodemleven) te voeden en daarmee gezonde en krachtige groente- en fruitgewassen te kunnen maken en oogsten. En die houden de bodem ook in de winterse condities beschermd en gevoed:
Haag op- en aangevuld
In het kader van het zelf produceren van voedingsstoffen voor de gewassen die ik hier verbouw heb ik als laatste nog de haag die ik eerder aanlegde rondom de bedden op- en aangevuld. Enkele wilgen die ik vorig jaar plantte hebben het niet gered, die heb ik nu vervangen. Die lijken vooral last te hebben gehad van schaduw en dus concurrentie van de andere wilgen die hier nog voor stonden op het stuk dat nog niet ontgonnen was.
Deze gaten heb ik nu dan ook opgevuld met de wilgen’tenen’ (5 – 10cm dik) die ik gesnoeid heb van de resterende wilgen die sowieso hard teruggesnoeid moesten worden om verdere schaduw over de bedden en haag te minimaliseren. 2 Vliegen in 1 klap dus.
Het was ‘even’ wachten op wat minder natte condities, waarmee deze laatste ‘buiten’ klus van het jaar begin deze week eindelijk gedaan kon worden. Hiermee zijn gelijk weer 25 wilgen aangeplant waarmee ik weer een serieuze uitbreiding heb van de productie van eigen compost materiaal! En waarmee ook een natuurlijke overgang van het gangbare boerenland naast ons naar onze tuinderij gerealiseerd is. Goed voor de diversiteit, het natuurlijke leven hier en bescherming van de gewassen op de tuinderij! Vele vliegen in 1 klap dus, waar ik eerder al uitgebreid over schreef.
Hiermee hoop ik goed voorbereid te zijn op een groeizaam 2024! Houd het blog in de gaten voor updates over alle testen en ontwikkelingen 🤗🤗 Wordt vervolgd!
Wat een volledig bericht weer. Erg interessant om het proces zo in tekst mee te krijgen!
Dank Esther! 🙏🙏
Goed en helder verslag, leuk om mee te krijgen wat je allemaal moet uitvogelen en te doen hebt
Dank je wel! 🙏🙏