Tiny Tuinderij Updates begin April

De lente is in aantocht 🌞, er is van alles gaande hier op de Tuinderij voordat het seizoen echt losbarst. tijd voor een update met uiteenlopende actuele onderwerpen!

Kas vol, plantgoed uitplanten en nieuw zaaien

7 Februari is het eerste zaaigoed in de kas gezaaid om daar te ontkiemen. Bijna 2 maanden verder staat er nog een deel van de peulen die op dat moment zijn gezaaid in de kas. Die raakt daarmee wel een beetje vol. Hoogste tijd dus om de laatste peulen ook uit te planten:

Kweekkas beetje vol, achterin de erwten die als laatste peulen uitgeplant moeten worden

Ik had nog even gewacht met die erwten, omdat die nog niet al te best ontkiemd leken te zijn, in ieder geval met veel variatie in grootte en ook beperkte ontkieming (rond de 80% van het zaad was slechts ontkiemd). Gelukkig heb ik hiervoor grote trays gebruikt waar dit plantgoed dus best lang in kan gedijen voordat het de grond in gaat.

Erwt (links) uiteindelijk uitgeplant, naast tuinbonen (midden) en kapucijners (rechts)

Inmiddels hebben we meerdere malen per week nieuwe zaai rondes en maken we bijna aan de lopende band nieuwe trays met zaaigoed:

Cindy die perspotten maakt 😍 …
…en vult πŸ˜‰ met verschillende sla soorten in dit geval πŸ₯¬…
…en ook verschillende soorten tomaat πŸ…

Deze gaan ook in perspotjes, omdat de tomaat al snel overgepot wordt in grotere potten voordat deze buiten uitgeplant kunnen worden (dat duurt nog wel even).

Ook een nieuwe batch prei en bosui (of: stengelui) gezaaid (links)
Ook bonen 🫘 zaaien we voor als test, in vergelijking met buiten direct gezaaide (of ‘gelegde’) bonen (ergens in mei)

Zo is de kweekkas dus weer goed gevuld voor meer bedden met groenten!

Irrigatie doet het!

We hadden de irrigatie hoofdleiding nog niet getest tijdens het publiceren van het blog over het aanleggen van de hoofdleiding voor de irrigatie. Niet om het onnodig spannend te maken, meer uit praktische overweging dat de irrigatie nog niet nodig is en er nog nachtvorst aan zat te komen. Inmiddels is de druk op de leiding gezet en deze daarmee getest:

Kijken of de irrigatie het doet… πŸ’¦?
Yeah! πŸ’¦πŸ˜Ž

Belangrijker was om te checken of de hele leiding en knelpunten lekvrij waren aangelegd. Op het zicht leek dit wel het geval, de koppelingen bleven droog en we hoorden ook geen water door de leiding stromen terwijl alle kranen dicht stonden. De proef op de som was echter om de watermeter te checken en enkele uren later, zonder verder water te gebruiken, te kijken of deze in exact dezelfde stand stond:

Dat zwarte radartje stond uren later in exact dezelfde positie, geen (grote) lekkages dus! 🀞

Daarna was het nog een kwestie van de greppel dicht te maken:

Niks meer van te zien πŸ˜‰

Irrigatie nog even niet nodig, genoeg regen!

En vervolgens bleef het regenen πŸŒ§οΈβ›ˆοΈπŸŒˆ… Gelukkig maar! Het heeft zo veel geregend dat de grondwaterstand gelukkig helemaal hersteld is. Dat scheelt uiteindelijk ook in het water geven later in het seizoen, omdat de bodem de beste / grootste buffer is die goed water kan vasthouden en afgeven aan plantgoed wanneer het nodig is. Zoals we eerder schreven is het irrigatie systeem uitsluitend in noodzakelijke situaties in te zetten, liefst minimaal.

Zo’n hoge waterstand in de greppel om ons landje heen hebben we niet eerder gezien (10 cm onder maaiveld ongeveer)

Na 24 uur onophoudelijk regenen was het hier dan ook echt een natte boel. Duidelijk te zien dat zelfs op de paden op de Tuinderij plassen begonnen te ontstaan:

Plassen op de paden tussen de bedden na 24u onophoudelijk regen 🌧️🌧️🌧️

Tegelijk is het mooi om te zien dat op de bedden geen plassen staan! Omdat de grond hier goed losgemaakt is (met de woelvork) en daarmee ook hoger dan de paden is komen te liggen.

Het enige nadeel aan zoveel regen is dat je buiten alsnog niet zoveel voor elkaar kan krijgen… het blijft handig dan niet te veel over het land te lopen.

🌞 Nieuwe bedden maken

Na regen… hoogste tijd om weer nieuwe bedden te maken!

Nieuwe bedden voor brassica’s (kool soorten) en bladgewassen
3 nieuwe bedden gemaakt voor aardappels πŸ₯”πŸ₯”πŸ₯”

Het pootgoed voor de aardappels was al geleverd, die zijn dan ook in deze nieuwe bedden gepoot:

Pootaardappels (2 soorten, 1 vroeg en 1 later) en benodigdheden voor poten
Pootaardappels de grond in!

Naast de aardappels uit zaad die we later gaan uitplanten hebben we dus ook 3 bedden met pootaardappels. Wij eten niet zo veel aardappel (vanwege hoge zetmeelgehalte, lage vezelgehalte en hoge glycemische index, ofwel de hoge mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten hiervan), dit is wel een belangrijk gewas voor de vruchtwisseling en zal ook door vele andere monden gewaardeerd worden.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Aardappels poten video ▢️ (via youtube)

Mini tunnels maken voor optimale omstandigheden in de lente

Op verschillende foto’s zie je klimaatdoek over verschillende bedden liggen om gezaaide / geplante groenten te beschermen tegen de elementen (en vraat πŸ¦πŸ¦ƒπŸ•ŠοΈπŸ¦†πŸ°). Nu de plantjes beginnen uit te lopen is het beter om kleine tunnels te maken waarin de plantjes meer ruimte hebben om te groeien en waar de warmte ook langer blijft ‘hangen’. Het klimaatdoek heb ik hier ook qua afmetingen op uitgekozen. Deze (rol) is 2 meter breed, waarmee deze plat over 2 bedden past (2×70 cm met een pad van 30cm ertussen) en als een mini tunneltje precies over 1 bed past. Om deze tunnels zeer kosten efficiΓ«nt en duurzaam te realiseren heb ik hiervoor verzinkt staaldraad van 4mm dik gekocht om daar zelf hoepels van de maken van ongeveer 1,5 meter lang:

Staaldraad en gereedschap om hoepels te maken, met een ronde plantenbak om telkens de maat van 1,5m af te kunnen tekenen
Eerste mini tunnel gerealiseerd!

Op een bed van 8,5m lang zijn 8 hoepels nodig om zo’n tunneltje te maken. Deze hoepels zijn makkelijk met de hand de grond in te duwen en met dezelfde bakstenen waar het klimaatdoek mee verzwaard was wordt het klimaatdoek hier op z’n plaats gehouden.

De worteltjes in dit bed begonnen al uit te lopen en krijgen hiermee meer ruimte om te groeien, terwijl de bescherming blijft

Haag verder aanleggen & opvullen

In de Haag rondom de Tuinderij willen we het liefst uiteenlopende, inheemse soorten, voor maximale biodiversiteit en alle voordelen die dit met zich meebrengt. Er stonden nog een aantal soorten op de verlanglijst die we niet al spontaan hadden groeien hier. Op de eerste open dag van het seizoen van een ecologische kwekerij in de buurt, Kwekerij Arborealis, hebben we een aantal van deze soorten kunnen vinden! Deze zijn gelijk in de Haag aangeplant:

Nieuwe soorten plantgoed in de Haag uitgeplant (ook met pijlen niet al te best te zien 🀦…)

Het gaat hier (van links naar rechts) om:

  • Brem: stikstof binder met mooie (en nuttige) bloemen πŸ’ (groene pijl);
  • Duindoorn: ook een stikstof binder, met scherpe stekels om wild buiten te houden en supergezonde bessen (voor mens en dier) (blauwe pijl);
  • Olijfwilg: nou ja, niet echt inheems, ook niet eens een ‘echte’ wilg (blijkt achteraf πŸ˜‰), wel goede functies in de haag, namelijk ook een stikstof binder die wintergroen is en dus het blad in de winter behoud en tevens voedsel voor bijen (bloemen / nectar) en ander gedierte (bessen) geeft (rode pijl).

Het zijn nu nog kleine plantjes, van elk hebben we er 3 uitgeplant, die zich zelf, al dan niet met onze hulp, mogen vermeerderen in de Haag!

Zo hebben we nu net (hopelijk nog niet te laat…) stekjes gemaakt van de vlier die zelf al in de oude haag (de coniferen) was uitgezaaid (dank @ πŸ¦πŸ¦ƒπŸ•ŠοΈ!):

Vlier stekjes gemaakt door enkele takken van de vlier af te knippen en deze verder te delen (met 2 tot 3 paar uitlopers per stekje)
Vlier in de Haag ‘geplant’
De rest van de vlier stekjes in potten gezet om wortel te zetten en later uit te planten

Vogelhuisjes opgehangen 🐦🏠

Beter laat dan nooit hebben we ook alsnog de vogelhuisjes opgehangen die we hadden gekregen (dank Lisette!) en gekocht:

Stijlvol vogelhuisje aan ons huisje opgehangen
2e Vogelhuisje in de luwte, achter aan de kippenren opgehangen

Nu maar hopen dat we niet te laat zijn en dat 2 stellen van de vele vogels die we in onze tuin hebben hier gebruik van kunnen maken!

We zien in ieder geval heel veel verschillende dieren weer ontwaken en om ons heen dartelen:

Hommel 🐝 die gretig van de bloesem van een wilg gebruik maakt
Eerste bijen ook al in de lucht zien hangen!

Heerlijk al deze natuurlijke rijkdommen om ons heen! En fijn dat we daar een steentje aan bij kunnen dragen door veel verschillende plantjes, bomen, groenten en bloemen πŸ™πŸ™

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven