Kruid van de maand Juni: Echte Kamille (Matricaria chamomilla)

Deze maand staat de kamille mooi in bloei, en omdat het een van Bas z’n favoriete bloemen 🌼 is deze maand dit blog over kamille 😎

Naamgeving Echte Kamille (Matricaria chamomilla)

Waarom “echte” kamille? Bestaat er dan ook zoiets als “geen echte” kamille?? Hiermee wordt de werking bedoeld en niet de echtheid zelf, want de andere soorten kamille zijn natuurlijk ook “echt”. De Latijnse naam verteld dat het een moederkruid is (matar = moeder, matrix = baarmoeder en caria = zorg). Uit het 2de deel van de Latijnse naam zou grond en appel gehaald kunnen worden (chamos = grond en millos = appel), wat weer verwijst naar de geur.

N.B. De “niet echte” soorten kamille zijn o.a. de reukloze kamille (Matricaria inodora) en gele kamille (Anthemis tinctoria). De eerste wordt vaak gebruikt in bloemenbermen (als drachtplant voor o.a. bijen en vlinders) en de 2de wordt vaak als verfkleur gebruikt (leuk weetje: “tinctoria” in de Latijnse naam van de gele kamille verwijst naam het “gebruik als verfstof”)

Herkenbaarheid Echte Kamille

Echte kamille is allereerst te herkennen aan haar zoete geur (appel/ meloen). En daarnaast is ze te herkennen aan de luchtkamer binnenin het hart van de bloem (een holle ruimte). Je kan heel makkelijk met je nagel (of voor mannen zonder lange nagels met een zakmes πŸ™ƒ) de bloemknop doormidden halen en dan zou je dit moeten zien:

Werking Echte Kamille

Kamillebloemen (vers of gedroogd) kunnen worden ingezet bij:

  • Ontstekingen (zoals oogontstekingen), griep en verkoudheid;
  • Hoofdpijn;
  • Spijsverteringsklachten;
  • Menstruatieklachten;
  • Huidklachten;
  • Slapeloosheidsklachten.

Echte kamille geeft rust , balans, structuur en kracht waar dit nodig is πŸ™

Je kan dit bijvoorbeeld ook zien aan de manier waar en waarop kamille groeit. Het is een pioniersplant die vooral opkomt op dichtgeslagen (landbouw-)grond. De vertakte bladeren doen denken aan het zenuwstelsel. De stelen zijn zo stevig als hout. De witte lintbloemen passen zich aan het de bloem aan (naar beneden hangend als het bloemhart als het bloemhart volop in haar kracht staan, of juist opwaarts om bescherming te bieden).

Gebruik Echte Kamille

Een kop kamille thee kennen de meesten wel, en dit heeft zeker haar nut (zoals de meeste moeders weten).
Je kan van de bloemen (vers of gedroogd) thee zetten en hierna opdrinken of hiervan een kompres maken en deze op de pijnlijke plek leggen (zoals de buik). Of de bloemen in een theezakje doen, deze koken en laten afkoelen en op de ogen leggen.

Zelf bij dieren kan kamille gebruikt worden 🐢. Ik heb het bij een hondenvriendje op zijn oog gelegd toen hij een ontstoken oog had (nadat ik hem een paar keer moest toespreken om het theezakje op z’n oog echt te laten zitten en rustig te blijven liggen… volop aaien hierbij hielp wel πŸ™ƒ). Daarna zag z’n oog er rustig uit en na een paar keer dit te herhalen was de ontsteking verdwenen πŸ™

Een andere toepassing is het stomen met verse of gedroogde kamille (evt. met andere gedroogde kruiden erbij) om de holtes weer open te krijgen bij verkoudheid of verlichting bij hoofdpijn.

Kruidenthee met Echte Kamille

Omdat de smaak van Kamille als overheersend ervaren kan worden, kan je er ook andere kruiden aan toevoegen. Zoals bijv. munt (bij luchtwegproblemen of hoofdpijn) of brandnetel (bij spijsverterings- of huidklachten). Over smaak valt niet te twisten!

Wel belangrijk om bij het gebruik van kruiden bewust te blijven van het volgende: gebruik kruiden met mate; we zijn niet (meer) gewend zo puur te eten en het lichaam kan hierop reageren… En check altijd voor jezelf of je dit kruid kan gebruiken (evt. interacties bij medicijnen en niet gebruiken bij zwangerschap/ borstvoeding), zeker als je kruiden gaat combineren!

Drink smakelijk πŸ«–

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven