Kruid van de maand juli: Duizendblad (Achillea millefolium)

Naamgeving Duizendblad

Uit de Latijnse naam van Duizendblad kan Achilles gehaald worden. In de Griekse mythologie was Achilles de held in de Trojaanse oorlog. Hij gebruikte Duizendblad om de wonden van de krijgers van zijn leger mee te behandelen.
Letterlijk vertaald betekend “mille” duizend en “folium” blad.

Chinese toepassing Duizendblad

De oude chinezen gebruiken voor de voorspellingen bij de I Ching (“het boek v/d veranderingen”) duizendbladstengels. Dit kan te maken hebben met het geloof dat Duizendblad de helderziendheid versterkt, en de benodigde wijsheid geeft om in harmonie met het universum te handelen.

Gebruik Duizendblad

Culinair:

 • Het verse jonge blad (evt. met de jonge stelen) & bloemen kunnen worden gebruikt in een salade en kruidenboter. De smaak van het blad kan omschreven worden als kruidig bitter of met een nootmuskaatsmaak, en van de bloem als peperachtig pittig.
 • Gedroogd blad kan als thee gebruikt worden.
 • Kruidenazijn met (o.a.) verse Duizendblad-bladeren.
 • Kruidenzout van (o.a.) gedroogde bladeren en bloemen.

Medicinaal:

 • Inwendig (zie culinair): stimulerend en ontkrampend op bloedvaten, zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel.
 • Het kruid helpt ook bij menstruatieklachten: bij een sterke menstruatie brengt het verlichting en bij een zwakke menstruatie helpt het met het doorzetten hiervan.
 • Bij een bloedneus kan je de bloeding stoppen door de gekneusde blaadjes lichtjes op de bloedneus te drukken.
 • Uitwendig (als kompres v/h blad of het gekneusde blad direct gebruiken): als ehbo-kruid bij wonden en bloedingen
 • Uitwendig: het blad in zalf, bij een onzuivere huid of bij aambeien
 • Uitwendig: de bloemen in een tinctuur: om verlichting te geven bij insectenbeten
 • Inwendig helpt het bij ontstekingen en uitwendig reinigt het, zodat er geen ontsteking zal optreden.

Bijzondere toepassing:

 • Samen met Robertskruid als anti-teken middel. Teken houden niet van de geur van deze 2 kruiden en samen zijn ze helemaal sterk tegen teken! Je kan de bladeren van beide planten kneuzen en rondom je enkels smeren om zo te voorkomen dat de teken omhoog kruipen tijdens een wandeling. Of je kan een spray (op basis van alcohol, zoals vodka of jenever) maken en hierin nog wat essentiรซle oliรซn aan toe voegen, zoals ecaluptus, lavendel of palmarosa.

Wat heeft Duizenblad te vertellen?

Door naar de plant zelf te kijken, kan je al veel van de toepassing aflezen:

 • De plant heeft fijn vertakte bladeren: dit wijst op de haarvaten/ bloedvatenstelsel en het zenuwstelsel.
 • De witte kleur van de bloemen staat voor rust en evenwicht. Je hebt ook soorten waar de bloemen anders gekleurd zijn; deze zal je in het wild echter niet snel tegenkomen en daarom laat ik deze hier buiten beschouwing.
 • Het wortelstelsel is ondergronds sterk vertakt en de steel is houtig: dit wijst op weerstand met een versterkende opbouw.

Kortom: Duizendblad is voor wel duizend dingen goed ๐ŸŒฟ

Duizendblad, Hodsdraf, Zuring en gras: Duizenblad herken je uit duizenden ๐Ÿค—

4 gedachten over “Kruid van de maand juli: Duizendblad (Achillea millefolium)”

 1. Goedemorgen Cindy

  Wanneer je een beukenootje in de grond stopt, moet je niet gek opkijken als er een beukenboom uit groeit. Dit is het principe van I Tjing. De kunst lijkt het dus te bepalen welk nootje je tot ontwikkeling laat komen. Hier houdt het vergelijk op.

  De genoemde duizendbladstelen zijn een middelaar tussen het Al en het individu – de uitlegger. Hun functie is het om, aan de hand van een gestelde vraag duidelijk te maken welke factoren binnen dat sterk verweven Al van meer bepalende invloed zijn op de situatie aangaande de vraag – het nootje.

  Met deze bemiddeling kan de uitlegger een antwoord op de vraag formuleren.

  Rob

 2. Nogmaals goedemorgen Cindy,

  Ook geeft een tinctuur gemaakt van de bladeren van de duizendblad verlichting bij de jeuk veroorzaakt door insectenbeten; zelf de irritatie veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups. Je moet er wel tijdig bij zijn en het geeft verlichting. Het neemt in de meeste gevallen de jeuk niet weg, maar zorgt voor een verminderd gevoel van jeuk รฉn een kortere periode van last.

  Rob

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven