Eerste bed gemaakt

Nadat een eerste stap is gezet met het managen van onze woestenij (zie deze blog) en naast de aanleg van de kruidentuin waar Cindy zich vooral over ontfermt is het tijd om de eerste groenten de grond in (of uit πŸ˜‰ ) te krijgen! Tijd dus om groentebedden te gaan realiseren.

Waar te beginnen met de groentebedden

We hebben eerst een grof ontwerp gemaakt van de tuinderij (waarover later meer!), waarmee we in ieder geval in staat zijn om te bepalen waar de eerste groentebedden moeten gaan komen. Het idee is namelijk om ‘vaste’ groentebedden te realiseren, afgewisseld met rijen van fruit. En om het ‘makkelijk” beheersbaar te houden allen van dezelfde afmetingen (ook voor standaardisatie en herbruik van materiaal, zoals irrigatie, netten, etc, ook daar over later meer).

De uitgangssituatie, na het maaien gaan we met dit stuk land aan de slag
Eerst maten uitzetten…
…en dan paaltjes de grond in om de contouren van de groentebedden te markeren, ook al is dat midden in een wilde bramenstruik (in ieder geval wel precies met de juiste tool een gesnoeide tak als markering de grond in)

Liever niet spitten

En dan toch weer eerst een stukje maaien om het gras dat terug gegroeid was grotendeels te verwijderen… Nu zowel met zeis en elektrische bosmaaier.

Vervolgens is het zaak om hardnekkig ‘onkruid’ te verwijderen. Het gaat hier vooral om planten die zich via de wortels vermeerderen danwel terugkomen als er nog wortels in de grond zitten terwijl de plantdelen boven de grond verwijderd zijn (zoals bij het maaien). De grond hier is jarenlang met rust gelaten waardoor de structuur van de bodem door het bodemleven een mooi uitgangspunt bied voor de tuinderij! Dus liefst zo weinig mogelijk spitten, het bodemleven vindt dat niet leuk (‘ieder keer dat je de grond omspit neemt het bodemleven met 50% af’) en de structuur van de bodem neemt daardoor af (ook daarover later veel meer).

Het bleek echter dat het helaas toch nodig was om stukken om te spitten om de graspollen van de pitrus (zie lange gras in het plaatje hierboven voor de bramen struik) in z’n totaal uit te graven om tegelijk kweekgras en akkerwinde wortels met de hand te verwijderen…

Gelukkig met hulp van de broers een stuk voor 4 bedden in 1x veranderd in een mooi zaaibed

Eerste bed een feit!

Na de nodige noeste arbeid met spitten, handmatig uitsorteren van ‘wortelonkruid’ en egaal maken van de grond moest er eerst een laag compost over de grond heen voor de noodzakelijke voedingsstoffen voor de bodem (en daarmee indirect voor de groenten die hier gaan groeien). Daarmee is het zaaibed echt klaar voor zaaien en het eerste bed een feit!

Eerste groentebed gerealiseerd!
Bed met compost en rechten lijnen voor het zaad om later wat makkelijker en sneller te kunnen onkruid wieden

En dan rest nog het zaad in de grond! Weet jij wat we gezaaid hebben en waarom?

Eerste zaad (bio-dynamisch) de grond in, ook goed voor de grond, van CoΓΆperatie de Zaderij, gekocht bij Het Blauwe Huis

Thnx Cindy, Jos & Ruud!! Zonder jullie was dit nooit zo voor elkaar gekomen πŸ™πŸ™πŸ™

Op naar de volgen 119 bedden πŸ‘¨β€πŸŒΎπŸ˜Ž

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven