Recept: Pompoen Taart (met Bonus!)

Of “Pumpkin Pie”, zoals die ook in Nederland genoemd wordt… ๐ŸŽƒ๐Ÿฅง

Wij hebben deze alvast gemaakt van de pompoen oogst van dit seizoen (dat wil zeggen, van een klein deel daarvan ๐Ÿ˜Ž) en delen dit graag ter voorbereiding op Samhain (Keltisch nieuwjaarsfeest waar later Halloween op gebaseerd is). Van origine dus gewoon een lokaal gerecht! ๐Ÿ˜‰

Pompoen taart ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

De bonus van dit recept komt helemaal onderaan het recept…

Ingrediรซnten & Benodigdheden

Voor de vulling

  • Pompoen ๐ŸŽƒ
  • Appelpuree / appelmoes
  • Arrowroot
  • Pompoentaart kruiden (pumpkin pie spices), zie onder als je die zelf wilt maken (zoals wij deden)
  • Cashew noten
  • Citroen (sap en rasp)
  • Ahornsiroop

Voor de bodem

  • Cashew noten
  • Pecan noten
  • Amandelmeel
  • Dadel
  • Havermout
  • Ahornsiroop
  • Koek/speculaas kruiden

De Pompoentaart kruiden mix

  • Gember (poeder)
  • Kaneel
  • Kruidnagel
  • Nootmuskaat
  • Piment (optioneel)

Benodigdheden

Dit heb je ongeveer nodig (keukenmachine & โค๏ธ wel cruciaal)

Recept stap voor stap in foto’s

Zo hebben we de pompoen taart gemaakt:

Cashew weken in haverdrink voor 8 tot 24 uur
Dadel weken in warm water (paar minuten)
Pompoen halveren
Pitten eruit halen met lepel
Pompoen schillen*
Pompoen in stukjes snijden in pan water
Op fornuis aan de kook brengen
5 minuten laten koken
Laten afkoelen**
Alle ingrediรซnten voor bodem in de keukenmachine
Gemixed tot gelijke massa
In ingevette taartvorm aandrukken
Pompoen stukjes (afgekoeld), pompoentaart kruiden en appelmoes met arrowroot (in water opgelost) in keukenmachine
Mixen tot gladde massa
Citroen persen en raspen
Geweekte cashew met citroensap en citroenrasp is keukenmachine
Mixen
Taart vulling delen bij elkaar
Gemengd
Op taart bodem smeren
Klaar om in de over te gaan!
Na 50 minuten op 160 graden taart klaar!

Eet Smakelijk!

๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Recept in 1 Minuut

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTubeโ€™s privacy policy.

Recept in 1 minuut (video via Youtube)

Variaties / overwegingen

  • (*) Het is niet noodzakelijk om de pompoen te schillen; als je pompoen voor januari bereidt, dan hoef je deze niet te schillen en wordt de schil zacht in het kookproces. Dit kost serieus minder werk en de meeste de schil / het vlees net eronder bevat de nodige voedingsstoffen. Ik durfde dat bij deze taart niet aan, omdat deze zonder toegevoegde suiker al heftig genoeg zou kunnen worden.
  • We hebben hier voor een Vegan variant gekozen: we hebben appelmoes met arrowroot (= glutenvrij) in plaats van ei gebruikt, cashew met citroen in plaats van zuivel / room.
  • Ook al zitten hier geen toegevoegde suikers in, er zitten uiteraard wel suikers in vele van de andere ingrediรซnten (vooral de ahoornsiroop en dadel, ook in de pompoen zelf, vanwaar de zoete smaak)
  • Door dit gerecht tegelijk met de bonus (hieronder) te maken hebben we minimaal (extra) elektriciteit gebruikt, ook handig in het kader van minimaal ‘onnodig’ gebruiken… In datzelfde kader: van het kookvocht hebben we ook nog eens overheerlijke pompoensoep gemaakt! Dat mogelijk later in een apart recept ๐Ÿ˜‰

Bonus: Geroosterde Pompoenpitten!

We gooien hier het liefst zo weinig mogelijk (etenswaren) weg. Zo hebben we de rest van de pompoen ook gebruikt, voor soep, maar ook voor deze bonus, geroosterde pompoenpitten! En zo hebben we deze gemaakt:

(**) In het warme kookvocht van de pompoenstukjes de pitten in vruchtvlees even koken, dat laat het meeste vruchtvlees ook los
Uit pan droog maken, beetje olie, zout en gerookt paprikapoeder erover (of ander kruid dat je lekker vindt ๐Ÿ˜‹)
Gelijk na de taart in de warme oven (scheelt dus ook weer stroom) en op het laatst even roosteren (in dit geval iets te lang ๐Ÿ˜Ž)
Pure Bonus! Gezonde snack erbij ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven