Voor de verandering een makkelijk recept! Kost wel veel tijd, zowel in voorbereiding (heel veel snijden) als in bereidingstijd (oven…). Ook in dit geval is dit wat ons betreft zeer te moeite waard! Vooral omdat dit recept eigenlijk telkens anders smaakt en dus vaak weer verassende nuances oplevert 😋😋. We hebben hier namelijk uitsluitend groenten gebruikt die ’te veel’ waren, of niet goed genoeg om op de markt te brengen. In dit geval vooral aangegeten door insecten 🪰🦟🪲 of knaagdieren 🐰🐇🐔😉 Door het wassen & de verhitting worden evt. schadelijke bacteriën afgespoeld vs gedood, dus dit kan op deze manier prima!
Ingrediënten & Benodigdheden
Vooral verse groeten! In onze geval:
- 🥕 Wortel (met schade door wortelvlieg en muis)
- Biet (met vraatschade van knaagdieren)
- Knolvenkel (beetje doorgeschoten)
- Koolrabi (te klein voor de markt)
- 🍅 Tomaat (van een experiment, waarover later meer)
- Knoflook (Tiny, ook van een experiment)
- 🧅 Bosui (verwaarloosd en vergeten)
We hebben hier dus vooral zogenaamde wortel- / knol groenten gebruikt voor de juiste textuur (hier kan bijvoorbeeld ook 🥔 aardappel / 🍠 zoete aardappel in).
(Te veel) tomaat is niet handig, dan worden de knolgroenten niet knapperig in de oven.
De marinade:
- Olijfolie
- Balsamico azijn
- Zout
(in ons geval Keltisch Zeezout voor extra mineralen en spoorelementen, goed voor de gezondheid, thnx Iris voor tip! 🙏) - Soya saus / ketjap
- Kruiden
(gerookte paprikapoeder & mooi eten mix mediterraan – deze van het Blauwe Huis – met ingrediënten: basilicum, oregano, rozemarijn, paprika, tomaat, prei, ui, tijm, scherpe paprika, koriander) - Ketchup
- Parmezaanse kaas (voor in marinade, fijn geraspt)
- Meer kaas (geit in dit geval, voor er overheen grof geraspt)
De benodigdheden hier zijn vooral een mes voor veel snijwerk, ovenschalen en een oven 😉
Recept stap voor stap in foto’s
En zo hebben we dit recept gemaakt:
Klaar! Eet smakelijk:
Variaties
Zoals bij de ingrediënten al aangegeven kan dit met uiteenlopende groenten gemaakt worden! Wel zijn vooral ‘harde’ groenten (wortel / knol varianten) handig om dit recept een echte bite te geven en zijn zachte / vochtige groenten minder geschikt (dan wordt het meer soep / pap). Wij hadden hier bijvoorbeeld beter niet de tomaat in kunnen doen.
Ook met kruiden is hierbij eindeloos te variëren. Wij hebben bijvoorbeeld in andere gevallen kruiden (mixen) gebruikt als garam masala, ras el hanout, verschillende curry-mixen, italiaanse kruiden, etc. Vooral paprika poeder (zoet, gerookt) is hier overigens favoriet of mixen waar dit ruimschoots in zit (harissa, cajun, etc.) Ofwel, een kwestie van smaak en variatie!
Dit recept leent zich ook erg goed om vegan te maken, simpelweg door de kaas weg te laten of te vervangen door ‘vega-kaas’. De kaas in de marinade (Parmezaanse kaas in dit geval) is wel erg handig omdat deze vloeibare marinade mix dan beter aan de groenten blijft plakken.
Ik ga dit recept binnenkort maken. Maar dan gewoon in de bakpan bovenop het fornuis. Lijkt me erg lekker. Vooral benieuwd naar deze marinade. Misschien ook een keer met het kruidenzout van voedselbos Klein Renneborg.