Recept: Lentestoof in Heksenketel

Terwijl er sprake is van de eerste hittegolf van 2023…

… zo voelt het althans, blijkbaar ook voor Zayah die wel wat gewend is (ze komt uit Spanje)…

… en technisch gezien nog net op tijd (het is nog lente ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜Ž) tijd voor een nieuw recept! Dit dus:

Lentestoof ๐Ÿช„ in de Hekselketel ๐Ÿง™

Ofwel in de ‘dutch oven’ zoals die gietijzeren pan ook wel heet en lekker op het vuur ๐Ÿ”ฅ, weer iets anders dan een BBQ! Deze versie was ook vegetarisch, vegan zelfs, ook al kan hier uiteraard ook prima vlees in! (zolang dat maar minimaal biologisch is ๐Ÿ˜‰)

Ingrediรซnten & Benodigdheden

Alle ingrediรซnten die wij toevallig gebruikt hebben (omdat we ze hadden liggen op dat moment):

  • Zoete aardappel ๐Ÿ 
  • Wortel ๐Ÿฅ•
  • Biet
  • Rode kool
  • Ui ๐Ÿง…
  • Knoflook ๐Ÿง„
  • Tofu (gerookt, mmmm!)
  • Kidney boon ๐Ÿซ˜
  • Doperwt
  • Prei
  • Cider (bier / wijn kan ook)
  • Verse / wilde kruiden, in dit geval: paarse dovenetel, hondsdraf, smalle weegbree, lavas (maggikruid), peterselie, zevenblad, kleefkruid
Ingrediรซnten

Hoeveelheden: wat je lekker vindt! In goede balans uiteraard (zie plaatje wat wij ongeveer gebruikt hebben)

De verse / wilde kruiden! Ruimschoots aanwezig in de lente (deels vanuit de Kruidentuin, deels “wild-“pluk)

En dit hebben we gebruikt voor het stofen:

Heksenketel / Dutch Oven, vuurschaal en een vuurtje ๐Ÿชต๐Ÿ”ฅ

Recept stap voor stap met foto’s

Start: het vuurtje alvast starten! Vervolgens alle groenten en de tofu snijden:

Heksenketel vullen:

Zoete aardappel ๐Ÿ , Wortel ๐Ÿฅ• & biet in pan
Rode kool erbij
Ui ๐Ÿง… & knoflook erbij ๐Ÿง„
Tofu erbij
Doperwt & Kidney bonen ๐Ÿซ˜ erbij
Cider erbij, in ons geval Wilde Cider van appel en peer van Mooyland ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ via ons favoriete boerderij(winkel)
Prei erbij en op het vuur!
Deksel erop en stoven maar
Ketel lager zetten als het nodig is; deze kan zelfs rechtstreeks op het vuur / de kolen / blokken gezet worden
Af en toe roeren

En wanneer is het dan klaar? Zodra de inhoud lekker is ๐Ÿ˜‰ Dit is eigenlijk niet stoven, omdat het in die pan, zo direct op het vuur, ontzettend heet wordt. Wij noemen dit soort gerechten echter altijd een stoof (ongeacht de kookduur), daarom dus ‘lentestoof’! In dit geval heeft de pan 1 uur en een kwartier op het vuur gestaan.

Op het allerlaatst de verse / wilde kruiden erbij
3 minuten later: klaar!

We hadden nog wat rijst over van het mee-eten op onze favoriete en bio-dynamische boerderijf (’t Leeuweriksveld), dank Alberta! ๐Ÿ™๐Ÿ€

Rijst met curry van brandneteltopjes ๐Ÿ˜‹๐Ÿ€

En om het af te maken een biertje erbij gedeeld uit het klooster in Ter Apel:

Cheers ๐Ÿป
en Eet Smakelijk! ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Variaties

Je kan hier dus eindeloos mee variรซren al naar gelang het seizoen ๐Ÿ˜Ž๐Ÿฅต๐Ÿ‚๐Ÿฅถ, de verse ingrediรซnten die voorhanden zijn, vlees, vegetarisch of vegan. Lekker lokaal en vers wat het seizoen te bieden heeft. Wij doen die peulen (doperwt / kidney boon en het vocht ervan) erbij om het gebrek aan vlees te compenseren (eiwit, diversiteit aan voedingsstoffen)… en natuurlijk ook voor de smaak! Hopelijk inspireert dit om zelf goed, gezond en gevarieerd te koken en eten ๐Ÿง‘โ€๐Ÿณ ๐Ÿ˜‹

Recept in minder dan 1 minuut

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTubeโ€™s privacy policy.

Video via Youtube

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven