Of “Pumpkin Pie”, zoals die ook in Nederland genoemd wordt… ๐๐ฅง
Wij hebben deze alvast gemaakt van de pompoen oogst van dit seizoen (dat wil zeggen, van een klein deel daarvan ๐) en delen dit graag ter voorbereiding op Samhain (Keltisch nieuwjaarsfeest waar later Halloween op gebaseerd is). Van origine dus gewoon een lokaal gerecht! ๐
De bonus van dit recept komt helemaal onderaan het recept…
Ingrediรซnten & Benodigdheden
Voor de vulling
- Pompoen ๐
- Appelpuree / appelmoes
- Arrowroot
- Pompoentaart kruiden (pumpkin pie spices), zie onder als je die zelf wilt maken (zoals wij deden)
- Cashew noten
- Citroen (sap en rasp)
- Ahornsiroop
Voor de bodem
- Cashew noten
- Pecan noten
- Amandelmeel
- Dadel
- Havermout
- Ahornsiroop
- Koek/speculaas kruiden
De Pompoentaart kruiden mix
- Gember (poeder)
- Kaneel
- Kruidnagel
- Nootmuskaat
- Piment (optioneel)
Benodigdheden
Recept stap voor stap in foto’s
Zo hebben we de pompoen taart gemaakt:
Eet Smakelijk!
Recept in 1 Minuut
Variaties / overwegingen
- (*) Het is niet noodzakelijk om de pompoen te schillen; als je pompoen voor januari bereidt, dan hoef je deze niet te schillen en wordt de schil zacht in het kookproces. Dit kost serieus minder werk en de meeste de schil / het vlees net eronder bevat de nodige voedingsstoffen. Ik durfde dat bij deze taart niet aan, omdat deze zonder toegevoegde suiker al heftig genoeg zou kunnen worden.
- We hebben hier voor een Vegan variant gekozen: we hebben appelmoes met arrowroot (= glutenvrij) in plaats van ei gebruikt, cashew met citroen in plaats van zuivel / room.
- Ook al zitten hier geen toegevoegde suikers in, er zitten uiteraard wel suikers in vele van de andere ingrediรซnten (vooral de ahoornsiroop en dadel, ook in de pompoen zelf, vanwaar de zoete smaak)
- Door dit gerecht tegelijk met de bonus (hieronder) te maken hebben we minimaal (extra) elektriciteit gebruikt, ook handig in het kader van minimaal ‘onnodig’ gebruiken… In datzelfde kader: van het kookvocht hebben we ook nog eens overheerlijke pompoensoep gemaakt! Dat mogelijk later in een apart recept ๐
Bonus: Geroosterde Pompoenpitten!
We gooien hier het liefst zo weinig mogelijk (etenswaren) weg. Zo hebben we de rest van de pompoen ook gebruikt, voor soep, maar ook voor deze bonus, geroosterde pompoenpitten! En zo hebben we deze gemaakt: