Kruid van de maand Mei: Smalle Weegbree (Plantago lanceolata)

Deze maand is het tijd om even stil te staan bij de weegbree, en dit kan bijv. tijdens een wandeling: dit kruid groeit namelijk langs (wandel)paden 😎

Waarom de naam “Smalle” Weegbree?

Binnen de Weegbree soorten zijn er velen, en deze soort is herkenbaar door haar smalle lancetvormige bladeren (lanceolata). Plantago is afgeleid van planta, wat in het Grieks “voetzool” betekent en hiermee verwijst naar de locatie waar ze veelal voorkomt: langs paden. Het is een zogenaamde “tredplant” wat simpelweg betekend dat ze bestendig is tegen voetstappen.

Eigenschappen v/d Smalle Weegbree

De locatie en het uiterlijk geven duidelijk weer waar de Smalle Weegbree voor kan dienen:

  • Het kruid heeft & geeft weerstand (het laat zich tenslotte niet vertrappen). Ze verhoogt de inwendige weerstand door een desinfecterende, bacterie- en schimmeldodende werking.
  • De stengel is van onder rood gekleurd (dit zie je goed bij de jonge planten), wat wijst op een werkzaamheid op het bloed. In dit geval een reinigende werking.
  • Het blad heeft duidelijk nerven, hieruit kan je ook weer opmaken dat ze een werkzaamheid op de bloedbaan heeft.
  • De plant groeit altijd in de buurt van brandnetels. Het sap in het blad (dit kan je laten vrijkomen door het blad dubbel te vouwen en verder te kneuzen) geeft verlichting bij insectenbeten en andere steek- en snijwonden (zoals die v/e brandnetel: de natuur helpt ons direct wanneer nodig πŸ€—)
  • Op de stengel en bladeren zitten haartjes. Dit geeft aan dat de plant goed is voor de huid, de slijmvliezen en de luchtwegen.
Hier zijn de 7 nerven (buitenste nerven meetellen!) duidelijk te zien.

Gebruik v/d Smalle Weegbree

Eigenlijk is de gehele plant bruikbaar! Het blad, de bloemen/ aren, de zaden en de wortel

  • Blad:
    – Vers: culinair, bijv. voor in de salade of op brood met kaas. Gebruik hiervoor wel het jonge blad (oudere bladeren hebben wat veel looizuur & kiezel in zich, waardoor het blad erg stug wordt). Het geeft een licht bittere smaak.
    – Vers: als wond kompres of als EHBO-kruid. Kneus het blad zodat het sap vrijkomt en in contact kan komen met de wond/ beetplek.
    – Gedroogd blad: als thee. Gebruik hiervoor juist wel de oudere bladeren, daar hier meer werkzame stoffen inzitten.
  • Stengel & Blad:
    – Vers sap (bijv. in een smoothie): om de inwendige weerstand te verhogen bij huidproblemen, darmproblemen, longproblemen en andere luchtwegproblemen (zoals verstopte holtes/ neusverkoudheid).
  • Bloem/ Aren:
    – Vers: culinair, bijv. voor in een salade of om mee te bakken. Dit geeft een lichte championsmaak.
  • Zaden:
    – Gedroogd: het zaad v/d Smalle Weegbree is vergelijkbaar met dat van Vlas (ook wel bekend als lijnzaad). Het kan ingezet worden om de darmen te ondersteunen (bijv. door een theelepel zaad door je ontbijtmix/ smoothie te mengen). Evenals het gebruik als bindmiddel in (vegan) recepten. Dit laatste komt omdat het zaad veel slijmstoffen bevatten.
  • Wortel:
    – Vers: vanwege het hoge gehalte aan looizuur en het pijnstillende effect kan een spoeling (“thee” gezet van verse wortel) of “gewoon” op de wortel kauwen) helpen bij bijv. ontstoken tandvlees en tandpijn.

En hieraan toe te voegen: de tincturen en zalven die je kan maken, om zo een kruiden EHBO-kast in huis te hebben. Dit is mogelijk iets voor een ander blog…

En voor alle kruiden geldt: gebruik dit met mate; we zijn niet (meer) gewend zo puur te eten en het lichaam kan hierop reageren… En check altijd voor jezelf of je dit kruid kan gebruiken (evt. interacties bij medicijnen en niet gebruiken bij zwangerschap/ borstvoeding)!

Tot slot nog een foto van jonge Weegbree; hier goed te zien dat het zich makkelijk uitzaait 🀩

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven