Onze eerste Bomen 🌱đŸŒŗ

Lang verhaal kort, we gaan ons op Onze Tiny Boerderij vooral richten op groente- en fruitteelt, terwijl we goed voor de bodem en de dieren (onder- en bovengronds 😉) zorgen. Een van de eerste stappen is het aanplanten van bomen (en heesters)! Ook omdat dit de laatste echte mogelijkheid van dit jaar is. Of volgens een oude Chinese wijsheid:

Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar gelden. Het op ÊÊn na beste moment is nu.

(Confucius, ca. 500 BC)

Stap 1: Den vellen 🌲

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, we zijn gestart met het vellen van een den aan de rand van ons erf. De den die naast deze boom stond was kort geleden reeds omgewaaid. Omdat deze den op de rand van een greppel staat leek het ons dat dit ook op korte termijn met deze overgebleven den zou kunnen gebeuren. Daarnaast geeft deze den schaduw over een groot deel van wat de tuinderij (dwz, het productie gedeelte) moet worden, terwijl deze soort (eeuwig groen) nauwelijks ‘nut’ heeft voor de biodiversiteit (bodem, insecten, vogels, etc). Kortom: omzagen đŸĒ“

Voor: de keuterij met Den
Na
Dank Fenke 🙏 voor al je hulp đŸ’ĒđŸ’Ē

Stap 2: Bomen Enten 🌱

In 2021 hebben we een permacultuur / voedselbosrand cursus gevolgd bij Permacultuurcentrum Den Haag (dank Taco & Menno!) die zo goed is bevallen dat we een cursus vermeerderen (‘Enten en vermeerderen van fruitgewassen’) daar aan toegevoegd hebben. Hiermee hebben we de start gemaakt van onze tuinderij:

Eerste ent van een perenboom! (zaailing onderstam en inheemse ent er zelf op gezet)
Onze eerste ents samen 🤩🤩

Oftewel, eerst leren en dan gelijk toepassen en doen!

Stap 3: Uitplanten ⛏

Ook al is het beste moment van uitplanten in de (late) herfst, als de sapstromen van de boom tot stilstand zijn gekomen, zijn wij medio maart gaan uitplanten. Ook omdat we op dat moment onze bestelde bomen en heesters (als ‘wortelgoed‘) geleverd kregen en deze snel de grond in moesten.

We zijn gestart met het ‘omploegen’ van de grond waar deze boompjes en struiken gepland zouden gaan worden. Met de nodige verstoring van het bodemleven helaas noodzakelijk om het gras minder kans te geven om snel terug te komen. Dan gaan die bomen / struiken het namelijk niet redden omdat ze dan niet genoeg voedingstoffen en water krijgen door de heftige concurrentie van gras.

Springen! Ondanks zachte zandgrond flink moeten spitten om het gras voor ons huis in plaggen los te maken en ondersteboven te leggen.

Hierna was het tijd om de boompjes en heesters daadwerkelijk uit te planten!

Onze ‘zelfgemaakte’ peren-ents, al uitgelopen in de vroege lente-zon 🌞 in een badje vlak voor uitplanten.
De bomen en heesters als wortelgoed ook in bad voor uitplanten.
Het resultaat bij ondergaande zon!
Wat we waar gepland hebben (volgens super duidelijk ontwerp)

Hierna hebben we een laagje compost over het omgespitte stuk land aangebracht als noodzakelijke voedingstoffen voor deze jonge boompjes. Hierover later meer…

Wat hebben we gepland en waarom

We hebben de volgende soorten gepland om te starten:

  • Zoete Kers (Prunus Avium)
  • Krentenboompje (Amelanchier Lamarckii)
  • Gewone vlier (Sambucus Nigra)
  • Egelantier (Rosa Rubiginosa)
  • Wilde Kardinaalsmuts (Euonymus Europaeus)
  • Sporkehout (Rhamnus Frangula)
  • Wilde Lijsterbes (Sorbus Aucuparia)
  • Peer (eigen ent, zaailing onderstam)

Een van de permacultuur principes is “ieder element [in een permacultuur ontwerp] vervult meerdere functies”. Dat is hier ook het geval en de bedoeling. De hoofd reden voor deze soorten is dat deze bomen en struiken vooral voeding voor insecten 🐝 en vogels đŸĻ… maken! En dat gedurende een groot deel van het ‘seizoen’. Deze insecten zijn nodig voor bevruchting van de groenten en fruit die we later willen gaan telen en voor de natuurlijke bestrijding van plagen en dus bescherming hiervan. De vogels zorgen ook voor deze natuurlijke bescherming en gaan ons dus helpen met het maken van (h)eerlijke groente en fruit zonder bestrijdingsmiddelen. Dit is een natuurlijk en gewenst effect van de biodiversiteit die we hiermee proberen te verhogen.

Een andere functie van deze boompjes en heesters is (uiteindelijk) om wat beschutting te verzorgen voor soorten die daar behoefte aan hebben 😉 en daarnaast ook biomassa om te composteren tot voeding voor successievelijke planten / groenten. En de peer 🍐🍐 is natuurlijk ook voor onze consumptie!

Als laatste hebben we de lijsterbes ook gekozen omdat deze staat voor wijsheid, kracht en beschermt tegen het kwaad 🙏. Bij de Kelten bekend als toverboom en volgens een oude Ierse legende zou de vrouw zijn ontstaan uit een Lijsterbes. Bij de oude Grieken was deze boom gewijd aan Aphrodite, godin van liefde en schoonheid. (bron o.a. tuinen.nl)

Wat al deze soorten in ieder geval gemeen hebben is dat dit inheemse soorten zijn (of heel lang geleden ‘ingeburgerd’ zoals dat blijkbaar ook bij flora zo genoemd wordt) en het op onze grond / in onze lokale omstandigheden goed zouden moeten doen / zich (ook) thuis voelen 🤗🤗 Ook hierover later meer, to be continued!

Cindy & Bas bij Keuterij net na planten eerste bomen en heesters
Cindy & Bas trots op eerste aanplant 🌱🌱 en start tuinderij!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven