Recept: Zoetzuur

Midden in de zomer toont de tuinderij haar overvloed! Vooral van de courgettes, 2 bedden met courgette planten die wekelijks 10 tot 15 kilo courgettes produceren, iedere week weer. Om die piek in oogst een beetje te kunnen spreiden hebben we nu voor het eerst ‘zoetzuur’ gemaakt van de nodige groenten (waaronder courgettes) die in overvloed waren (of vergeten en verwaarloosd, zoals de bosui die we ook al in het recept voor ovengroenten alsnog gebruikten). Dit is dus handig om later alsnog van deze oogst te kunnen genieten en nog erg lekker ook! Hierbij het recept, 1x met suiker en 1x met een andere (natuurlijke) zoetstof dan suiker… en met de uitslagen van de proeftest van deze 2 varianten 😋😋

Zoetzuur in 2 varianten klaar om te proeven!

Ingrediënten & Benodigdheden

  • Courgettes
  • Azijn: 1/2 liter natuurazijn in ons geval voor 2 potten zoetzuur
  • Water: 1/4 liter
  • Zout: 6 eetlepels
    (wij gebruikten Keltisch zeezout en Oerzout voor de mineralen en spoorelementen)
  • Kurkuma
  • Mosterdzaad
  • Jenever bessen
  • Peper korrels
  • Laurier blad
  • Rozemarijn
  • Zoetstof variant 1: Rietsuiker
  • Zoetstof variant 2: Wortel en Bosui
Ingrediënten Zoetzuur

Benodigdheden: naast standaard keukengerei (messen, snijplank, schalen) zijn gesteriliseerde potten nodig om het zoetzuur weken lang te kunnen bewaren.

Recept stap voor stap in foto’s

En zo hebben we dit recept gemaakt:

Groenten in schijfjes / stukjes / dunne reepjes (wortel julienne) en zout erover doen
Dit afdekken, af en toe roeren en 2 uur laten staan
Zie na 2 uur hoeveel vocht uit de groenten is gelopen
Groenten afspoelen
Azijn en water op het vuur, zoetstof erbij: in 1 variant dus de kristalsuiker hierin laten oplossen, in de andere variant de wortel en bosui erbij
Alle kruiden erbij en aan de kook brengen
3 Minuten laten koken
Zoetzuur in gesteriliseerde potten doen en afvullen met kookvocht
Direct hierna onderste boven zetten (met deksel erop uiteraard 🙃)
Beide varianten gemaakt en nu laten afkoelen

Hierna gaan de potten de koelkast in voor minimaal 3 weken om de smaak ten goede te komen!

(ruim) 3 Weken later dus uit koelkast gehaald…
…en proeven maar! 😋😋

Proeven!

En welke is de winnaar?

Zeg het zelf maar… wij zijn gewend om suiker arm (nagenoeg geheel geraffineerd suiker vrij) te eten en vonden de versie met wortel en bosui lekkerder dan die met suiker. De variant met suiker is ook echt gewoon zoet en die zoetheid kan overheersen. De versie zonder suiker leek meer en complexere smaak te hebben die deed denken aan Piccalilly – niet heel gek met zo ongeveer dezelfde ingrediënten… wel erg fijn dat je dit dus gewoon eenvoudig zelf kan maken!

Door het zout en deze bereiding werden de courgettes knapperig en hadden echt een bite! De bosui was geel geworden door de geelwortel en deze smaakte ook echt als een (Nieuw) Amsterdams Uitje, heerlijk!

Proeftest Zoetzuur als borrelhapje smaakte best! (met wat te kauwen voor Zayah erbij 😋)

Volgende stap wordt het fermenteren van overvloedige groenten / spreiding van de oogst. Ongetwijfeld volgen hier ook recepten van!

Recept in 1 minuut

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Video recept Zoetzuur in 1 minuut (via Youtube)

1 gedachte over “Recept: Zoetzuur”

  1. Dit recept ga ik binnenkort maken. Lijkt me erg lekker. Met courgettes van een kennis uit de tuin; laurier en rozemarijn uit mijn eigen tuin.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven