Recept: Zoetzure Boontjes

Het zijn tijden van overvloed ๐Ÿ™๐Ÿ€ zoals we eerder ook schreven. We hadden nu zelfs boontjes (sperzieboon) over van de laatste markt (ondanks dat dit nu een van de favoriete producten is die we maken). En ja, wat doe je dan (naast het eten van heel veel boontjes ๐Ÿ˜‹)? Geรฏnspireerd door een eerder zoetzuur recept, een culinaire traktatie die ons gedaan werd omdat we een jaar bij elkaar zijn en dit recept dat we vonden, hebben we nu zoetzure boontjes gemaakt! We moeten nog proeven, we delen dit recept alvast wel met jullie om het eerste oogstfeest van het jaar toepasselijk te kunnen vieren.

Ingrediรซnten

  • Boontjes (wij gebruikten zo’n 2 kilo)
  • Natuurazijn (wij gebruikten 1 liter)
  • Zeewier (handje vol, gedroogd)
  • Knoflook (paar tenen)
  • Suiker (wij gebruikten 8 lepels biologische oersuiker)
  • Zout (snufje)
  • Kruiden (zoals tijm)
  • Mosterdzaad (let op allergenen)

Zelf Zoetzure Boontjes maken

Wij hebben zoetzure boontjes gemaakt van de zogenaamde ’toverboon’ (de paarse). Waarom dit een toverboon is, zie je hieronder vanzelf! Stap voor stappen hebben wij ze zo gemaakt:

Stap 1. Boontjes oogsten ๐Ÿ‘จโ€๐ŸŒพ (of kopen)
Puntjes eraf
In kleine stukjes snijden
Boontjes wassen (wij hadden 2 kilo in totaal)
Water aan de kook brengen
Boontjes 5 minuten blancheren (in kokende water doen)
Boontjes afgieten (zie je de magie? ๐Ÿ’œ>๐Ÿ’š)
Boontjes gelijk koelen met koud water
Boontjes dus goed laten afkoelen
Water (800 ml in ons geval) aan de kook brengen en zeewier erbij
Suiker erbij (8 lepels in ons geval)
Kruiden erbij (tijm in ons geval)
Natuurazijn (1 liter) toevoegen en aan de kook brengen
Boontjes afgieten en in gesteriliseerde potjes doen
Mosterdzaad erbij
We hadden potjes en water+azijn over, dus hebben nog even snel courgettes in partjes gesneden
Courgettes ook in potjes met wat kleine ui’tjes erbij
Azijn+water mengsel in de potjes gieten tot aan de rand / zodat de groenten helemaal onder staan
Gesteriliseerde deksel op de potjes, aandraaien en potjes omdraaien
Potjes laten afkoelen
Daarna in de koelkast bewaren

Het eindresultaat! Hierbij ook nog een potje uitjes dat we op een soortgelijke manier verwerkt hebben. De smaak zal zich over een aantal dagen ontwikkelen, dus we moeten er nog even van af blijven alvorens we echt kunnen gaan proeven ๐Ÿ˜‹

Ruim voor het 2e oogstfeest zullen we deze geproefd hebben en dan ongetwijfeld weer een nieuwe batch (of meerdere) gemaakt…

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven