Een heel bewerkelijk recept, vooral om jezelf te verwennen en natuurlijk het leukst om samen te maken π€ππ€. Bovendien super gezond en erg lekker (vinden wij hier op Onze Tiny Boerderij πππππ).
IngrediΓ«nten
Voor de bodem:
- 1 Bloemkool
- 1 (grote) Zoete aardappel π
- Havermout of havervlokken
- Knoflookpoeder / uipoeder (optioneel)
- Italiaanse kruiden
- 2 of 3 eieren
- Kaas
- Meer kaas
Voor de ’topping’:
- Pesto
- Ketchup
- Olie (wij hebben de olie waar de ansjovis & tonijn in zaten gebruikt)
- Ui (wij hebben 2 grote uien gebruik)
- Knoflook (wij houden enorm van knoflook en zien bijna nooit andere mensen ππ, bij ons is er bijna een hele bol in gegaan π§)
- Italiaanse kruiden
- Ansjosvis (dus verder geen zout nodig)
- Vis / zeevruchten, in ons / dit geval: kleine garnalen π€, mosselen en vooral tonijn
- Kaas
- Meer kaas
Recept Vis & Zeevruchten Pizza met Groentebodem
De bodem maak je eerst:
- Snij bloemkool in roosjes en stop in blender / keukenmixer;
- Mix bloemkool roosjes best fijn;
- Doe gemixde bloemkool in pan met anti-aanbak laag zonder olie op medium stand en blijf continu roeren;
- (kan tegelijk met vorige stappen) Zet een pan met water op het fornuis om te laten koken;
- Snij de zoete aardappel in kleine blokjes (des te kleiner, des te sneller gaar);
- Doe zoete aardappel blokjes in pan, deksel erop en even laten koken totdat de zoete aardappel zacht is;
- Bloemkool laten afkoelen (belangrijk!) en dan op een schone vaatdoek scheppen om deze met de vaatdoek heel goed uit te wringen. Het is belangrijk om de bloemkool zo droog mogelijk te maken, dus hard knijpen! Daarna de bloemkool in een beslagkom storten;
- Zoete aardappel afgieten, laten afkoelen en in dezelfde (vaat)doek uitwringen (graag ook zo droog mogelijk voor knapperige boden, dus weer hard wringen) en in beslagkom storten;
- Haver in blender / keukenmachine tot meel malen en in beslagkom erbij doen;
- Eieren in de beslagkom erbij;
- De rest van de ingrediΓ«nten voor de bodem in de beslagkom erbij: knoflookpoeder, uipoeder, italiaanse kruiden, kaas!
- Inhoud beslagkom kneden en op bakplaat met bakpapier scheppen en uitwerken met hand of spatel tot een even dikke ‘plaat’;
- De bodem gaat nu de oven in voor ongeveer 20 minuten op 180 graden.
De ’topping’ hebben wij als volgt gemaakt:
- Olie in de pan (de verschillende vissen die we gebruikten zaten in olijfolie en zonnebloem olie, die hebben we hier simpelweg gebruikt, met alle smaken van dien);
- Ui snipperen (mogen best grote stukken zijn) en in de pan aanfruiten;
- Ansjovis erbij en klein maken met spatel;
- Garnalen erbij;
- Italiaanse kruiden in de pan;
- Knoflook erbij;
- Mosselen erbij;
- Op het laatste (pas) de tonijn in de pan even mee bakken en daarna fornuis uit zetten.
Samenvoegen tot een pizza π:
- Pizza bodem uit oven halen;
- Pesto en ketchup erop uitsmeren met spatel;
- Inhoud pan erover heen en verdelen / uitsmeren met spatel;
- Kaas erover;
- Geheel in de oven voor 20 minuten op 180 graden, laatste paar minuten eventueel de gril aan om de kaas extra lekker / bruin te maken;
- Klaar, genieten maar!
Recept stap voor stap met foto’s
Recept in 1 Minuut
Meer over dit recept
Wij eten geen tarwe en houden van pizza, dus hebben verschillende alternatieven voor bodems geprobeerd. Omdat we niet konden kiezen hebben we ons door 2 recepten (hier en hier) laten inspireren om gecombineerd een groentebodem van bloemkool en zoete aardappel te maken!
De kippen waren ook blij met dit recept; in andere gerechten gebruiken we ook de steel en het blad van de bloemkool om mee te koken (net zo lekker / voedingsrijk). Voor deze bodem lijkt dat niet echt handig om een goede structuur te krijgen… het klein maken van dit blad en de stengel met dezelfde keukenmachine levert wel een lekker tussendoortje voor de dames (en Leo):
Deze pizza kan ook best vegetarisch gemaakt worden, bijvoorbeeld door alle vis / zeevruchten te vervangen door champignons π en uiteenlopende groenten (broccoli, spinazie, nog veel meer verschillende kazen π). Een vegan versie wordt wel echt lastig vanwege het ei dat nodig is in de bodem (een alternatief zou geweekt kunnen lijnzaad zijn, maar dit hebben wij nog nooit geprobeerd). We gebruiken wel ‘echte’ kaas en ook vegan kaas door elkaar heen, is beiden mogelijk / lekker.
En dit was wel even verwennerij en heerlijk genieten tijdens Pasen in de tuin:
Koud is ook deze pizza prima te eten, dus wat er over is kan gewoon mee naar werk / als snack tussendoor. Nog gezond ook! π
Wat een apart gerecht is dit. Vooral deze groentebodem vind ik een leuk alternatief. Ga ik binnenkort eens maken wanneer ik een biologische bloemkool heb. En met de knoflook van jullie tiny boerderij door de vulling zal het vast verrukkelijk smaken.
Maar ik ben geen visliefhebber en ga bedenken welke vulling ik kan gebruiken. Misschien aubergine en courgette….
Dank je wel Annemiek, daar gaat die Tiny Knoflook ongetwijfeld goed bij smaken π
Als vulling kan je werkelijk van alles wat het seizoen biedt gebruiken in mijn beleving: paddenstoelen, courgette inderdaad, ik doe er zelfs snijbiet doorheen. Succes en eet smakelijk!