Korte update over ontkieming!! 🌱🌱🌱

Zoals beloofd in de blogs:

  1. over het maken en inzaaien van het eerste permanente groente bed;
  2. over het realiseren van de kweekkas, en
  3. over het voorzaaien van de groenten in kweektrays

hierbij een update over de ontkieming van dit eerste zaaigoed! (en als ‘bonus’ nog over over hoe de kas het houdt in stormachtig weer…)

Lente!?

Op het land begint er van alles al uit te lopen! zoals deze:

Wilgen katjes die uitlopen, van enkele wilgen die in de haag zijn geplant

Tijd dus om te kijken of ook de spinazie 🥬 in het eerste permanente bed ontkiemt:

Ja dus!! 🌱🌱🌱🌱🌱🌱🙏

En nog in soort van rechte rijtjes en redelijke dichtheid ook… Ter info: dit bed is 19 januari gezaaid, deze foto is van 18 februari. Al die tijd heeft er klimaatdoek overheen gelegen zoals in het betreffende blog uitgelegd.

Ontkieming in de kas

Ook in de kas, waar de eerste zaaironde op 7 februari plaatsvond is de ontkieming ook een feit:

De peulen ontkiemen! (erwt in dit geval)

De ontkieming is minder consequent dan ik zou willen, het lijkt er echter op dat het hele proces van voorweken en ondersteuning van bodemverwarming, klimaatdoek en kweekkas wel werkt. Deze ‘stekjes’ zijn dus van 11 dagen na zaaien.

Ontkieming kapucijner 🤩🤩

De kapucijner lijkt het iets consistenter te doen, qua ontkieming dan, in bijna alle potjes is al ontkieming te zien 🌱🙏

Waarschijnlijk is het nog iets te vroeg om te bepalen welk percentage van het zaad daadwerkelijk uitkomt, wat er uitgekomen is groeit echter razend snel!

Update over de kas zelf

In het blog over het realiseren van de kas was ik al niet heel positief over de kwaliteit daarvan… en waarschijnlijk had ik niet moeten schrijven over of de kas het in storm houdt of niet 😉🤞 Mijn vrees bleek helaas wel uit te komen. Gisteravond bleek 1 van de panelen van het dak weggewaaid te zijn in de wind (windstoten tot 80 km/u) 🌬️😞 Daar geen foto’s van, want het was donker en het zou gaan regenen, dus was alle focus op het vinden van het weggewaaide paneel en het terug monteren of fixen daarvan.

Het betrof ook precies het paneel waar de thermostaat pal onder zit (rode pijl):

Paneel boven thermostaat

Gelukkig had ik daar apart doorzichtig (groen) plastic overheen gemonteerd, om de thermostaat vrij te houden van condenserend vocht en opspattend water van water geven 🚿 (want vocht 💦 en elektra 🔌 is geen beste combi ⚡).

Met zaklantaarns hebben Cindy en ik het paneel teruggevonden in de greppel naast ons erf en konden we deze gelijk terug monteren. De dag erna hebben we versteviging gemaakt in de kas en ieder paneel van het dak aan een extra (houten) frame gemonteerd (met ruimte tussen het hout en de panelen vanwege condens):

Dakpanelen vastgezet aan extra frame
Ieder paneel vastgeschroefd

Tot zover de ‘korte’ update 😉 Wordt sowieso weer vervolgd met de verdere ontwikkeling van deze (en andere) gewassen! 🥬🫘🌳

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven