Terwijl het hier buiten sneeuwt deel ik hierbij graag het teeltplan voor 2023 van Onze Tiny Tuinderij! We hadden al even een sneak preview gedeeld op Instagram en Facebook, hierbij het ‘hele verhaal’ en alle details.
Te koud om aan de tuinderij te werken?
Ook al is het buitenwerk nog niet eens klaar, het is nu toch echt tijd om binnen verder te werken aan de opstart van de tuinderij.
We zijn van plan veel verschillende groenten, fruit en kruiden te telen. Dat vergt nogal wat planning, denkwerk en gepuzzel. Het komende seizoen wordt een experimenteel jaar (eerste productie seizoen! 🍀), we gaan het telen van gewassen ’testen’ om te kijken wat we goed de grond uit kunnen krijgen en wat mensen in onze omgeving op prijs stellen. We gaan hier zeker geen monocultuur realiseren en proberen de natuur maximaal te ondersteunen door voldoende diversiteit en variatie aan te brengen (ook fijn voor consumptie en gezondheid).
Het teeltplan 2023
Mede geïnspireerd door collega tuinders heb ik het volgende teelplan voor 2023 gemaakt:
Hierin staan dus alle soorten (zie ook onder) die we gaan telen, per ‘soort’ (voor een stukje vruchtwisseling) en met de kalender erbij voor het zaaien, uitplanten en oogsten. Dit is dus de basis voor alle productie komend seizoen en bepalend voor mijn agenda komend jaar 😉
De groentebedden in productie 2023
En zo komt dit er dan ongeveer uit te zien op de tuinderij:
Zoals je ziet worden groente bedden afgewisseld met rijen met fruit (bomen en struiken). Dit doen we voor maximaal nut van ‘biodiversiteit’. Bomen houden van- / maken schimmeldominante grond, groenten houden van / stimuleren bacterie dominante grond. Dominantie in de natuur (dus niet alleen in bij mensen onderling 😉) is nooit echt gewenst / goed / nuttig… Door dit af te wisselen houden groente (eenjarig) en fruit (meerjarig) elkaar zo mooi in evenwicht. En daarbij helpen deze elkaar ook, omdat deze soorten insecten en dergelijke aantrekken die natuurlijke bestrijders zijn van plagen op de andere soorten. Dit is een lang en technisch / complex verhaal waarvan we nog maar klein deel begrijpen, het nut van deze afwisseling / combinatie is alom bekend en aangetoond en gaan wij dus ook inzetten. Bijkomend voordeel: veel variatie in voedsel (ook weer goed voor de gezondheid).
Dit plaatje is maar een deel van wat we uiteindelijk op de tuinderij van plan zijn (ongeveer 1/3), wel representatief voor het eindplaatje. Dat ziet er dan ongeveer zo uit (als alles loopt zoals voorzien):
Het idee is dus om uiteindelijk op te schalen naar 120 bedden en 6 blokken met rijen van fruit (ieder blok bestaat uit 1 rij fruit bomen en 2 rijen klein fruit / struiken). Dit ziet er vrij recht-toe-recht-aan uit en dat is ook de bedoeling. Alle bedden zijn 8,5 meter lang bij 70 cm breed (6 m2) met rijen van 30 cm ertussen om over te lopen. Deze standaardisatie maakt planning en uitvoering systematisch en efficiënt. Bij veel herhaaldelijk werk is dit cruciaal om het seizoen door te kunnen komen.
Rondom de tuinderij komt een haag / heg van lokale soorten (zoals uitgelegd in Onze Tiny Haag blog) voor een extra stukje natuur, diversiteit en scheiding van wat om ons heen zit (wild, chemie), aan de andere kant van de greppel de akkers van onze buurman boer.
Impressie in de toekomst
Zo past dat dan ongeveer op ons stukje land:
Met voor op het land dus ons huisje en ruimte voor dieren (‘weide’), compost, kruiden, natuur en een stukje ontspanning (ehm, na al ons werk 😎).
Alle soorten in het teeltplan 2023
Zoals ook beloofd op onze sociale kanalen hierbij echt alle details van de soorten die we komend jaar gaan telen. Dat wil zeggen, de groenten die we reeds ingekocht hebben. Het pootgoed (aardappel, zoete aardappel, etc) volgt nog; dat kan nu nog niet besteld / geleverd worden. Ook het grootste deel van het fruit moet nog geleverd worden en komt zodoende later aan de orde.
Gewas | Naam | Soort | Leverancier |
Aardappel (zaad) | Sarpo Surprise | Solanum tuberosum | Vreeken |
Boerenkool | Westlandse Winter | Brassica oleracea | De Bolster |
Boerenkool | Roter Grünkohl | Brassica oleracea | De Bolster |
Bolcourgette | Ola Redonda | Cucurbita pepo | De Bolster |
Bosui | White Lisbon | Allium cepa | De Bolster |
Broccoli | Groene Calabrese | Brassica oleracea | De Bolster |
Courgette | Black Beauty | Cucurbita pepo | De Bolster |
Eikenbladsla | Salad Bowl | Lactuca sativa | De Bolster |
Eikenbladsla | Red Salad Bowl | Lactuca sativa | De Bolster |
Groenlof | Zuckerhut | Cichorium intybus | De Bolster |
Kapucijner | Blauwschokker | Pisum sativum | De Bolster |
Kardoen | Kardoen | Cynara cardunculus | De Bolster |
Knolvenkel | Fino | Foeniculum vulgare | De Bolster |
Komkommer | Marketmore | Cucumis sativus | De Bolster |
Koolraap | Friese Gele | Brassica napus | De Bolster |
Koolrabi | Delikatess Blauwe | Brassica oleracea | De Bolster |
Koolrabi | Delikatess Witte | Brassica oleracea | De Bolster |
Kropsla | Twellose Gele | Lactuca sativa | De Bolster |
Kropsla | Wonder der Vier Jaargetijden | Lactuca sativa | De Bolster |
Krulsla | Lollo Bionda | Lactuca sativa | De Bolster |
Krulsla | Lollo Rossa | Lactuca sativa | De Bolster |
Meiraap | Milanese Witte Roodkop | Brassica rapa | De Bolster |
Mesclun (aziatisch) | Verschillende (paksoi, tatsoi, raapsteel bladmosterd) | Brassica rapa & Brassica juncea | De Bolster |
Mesclun (puur sla) | Verschillende (sla) | Lactuca sativa | De Bolster |
Nieuw-Zeelandse spinazie | Nieuw-Zeelandse spinazie | Tetragonia tetragonioides | De Bolster |
Paksoi | Taisai | Brassica rapa | De Bolster |
Palmkool | Nero di Toscana | Brassica oleracea | De Bolster |
Pastinaak | Tender and True | Pastinaca sativa | De Bolster |
Pluksla | Cocarde | Lactuca sativa | De Bolster |
Pompoen | Solor | Cucurbita maxima | De Bolster |
Prei | King Richard | Allium porrum | Vreeken |
Prei | Carentan 2 | Allium porrum | Vreeken |
Radijs | Cherry Belle | Raphanus sativus | De Bolster |
Radijs | Rudolf | Raphanus sativus | De Bolster |
Rode biet | Kogel 2 | Beta vulgaris | De Bolster |
Rode kool | Langedijker Bewaar 2 | Brassica oleracea | De Bolster |
Rucola | Esmee | Eruca sativa | De Bolster |
Snijbiet | Fireworks | Beta vulgaris | De Bolster |
Spinazie | Winterreuzen | Spinacia oleracea | De Bolster |
Spruitkool | Groninger | Brassica oleracea | De Bolster |
Stamdoperwt | Kelvedon Wonder | Pisum sativum | De Bolster |
Stamslaboon | Compass | Phaseolus vulgaris | De Bolster |
Stengelui | Ishikura Long White | Allium fistulosum | De Bolster |
Suikermais | Golden Bantam | Zea mays | De Bolster |
Tomaat (kers) | Resi | Lycopersicon lycopersicum | Vreeken |
Tomaat (kers) | Red Cherry | Lycopersicon lycopersicum | Vreeken |
Tomaat (struik) | Canabec Super | Lycopersicon lycopersicum | Vreeken |
Tomaat (vlees) | Coeur de Boeuf | Solanum lycopersicum | De Bolster |
Tuinboon | Eleonora | Vicia faba | De Bolster |
Ui | Rijnsburger 4 | Allium cepa | De Bolster |
Veldsla | Vit | Valerianella locusta | De Bolster |
Winterpostelein | Naamloos 🙁 | Claytonia perfoliata | De Bolster |
Winterwortel | Flakkée 2 | Daucus carota | De Bolster |
Witte kool | Filderkraut | Brassica oleracea | De Bolster |
Witte kool | Langedijker Bewaar | Brassica oleracea | De Bolster |
Zomerwortel | Nantes 2 | Daucus carota | De Bolster |
Dat ziet er nu nog ongeveer zo uit:
Zoals je hier kan zien staan hier meer gewassen op dan in het teeltplan staan (dat wil zeggen, in de 38 bedden waarin we in 2023 gaan produceren). Dat komt omdat we nog een aantal extra, kleinere bedden gaan klaar maken om echt mee te experimenteren. Lees, enkele plantjes van verschillende soorten gaan kweken om daar alvast gevoel bij te krijgen en van te leren.
Al dit zaad is ecologisch geteeld, het meeste ‘bio’ gecertificeerd (sowieso alles dat van zaden leverancier De Bolster komt), de rest is van leveranciers die te klein zijn om zich redelijkerwijs te certificeren voor het ‘bio label’.
Het gehele teeltplan in alle details
We delen graag alle details van wat we doen en hoe we dat doen. Dat is nog even wennen en het juiste ‘format’ vinden. Dit past wel geheel in hoe we met onze omgeving (klanten, familie & vrienden, geïnteresseerden, fans) om willen gaan, volledig transparant in wat we doen en waarom. Zo willen we graag eerlijk voedsel maken en delen hoe we dat doen. Ook als we dat niet zo goed weten, leren, fouten maken, etc. En voor feedback, daar kunnen we alleen maar van leren.
Zodoende hierbij alle details in een Google Spreadsheet.
Tijd om weer verder te gaan met de voorbereidingen voor komend seizoen, dus wordt vervolgd! Zoals aangegeven is alle feedback welkom, daar zien we naar uit 🤗🤗
Leuk om al die details te lezen. En die impressie van bovenaf is ook super gaaf!
Dank Lennert! 🙏