Een goede vriendin in de buurt verbouwd bessen. Heel veel bessen 😋 Zo veel dat deze niet meer allemaal vers gegeten kunnen worden. En dan? Dan kan je er jam van maken, of invriezen. Of bessensap maken! Lijkt een beetje op jam maken, maar dan met serieus minder suiker. Hierbij het recept! Met plaatjes erbij natuurlijk.
Voorbereiding
Zorg dat de bessen geplukt en schoon zijn, zonodig wassen. Steriliseer de potten en deksels (op internet is hier veel uitleg over te vinden):



(in dit geval framboos)
Bessensap maken
- Breng de bessen tegen de kook
- Zeef het sap met de bessen met de passeerzeef
- Breng het sap aan de kook, eventueel met een beetje suiker erbij (voor de bewaarbaarheid en om het zuurtje wat te balanceren als dat wenselijk is)
- Doe de sap al kokend in de potjes (zorg dat de potjes en deksel ook tegelijkertijd met hitte gesteriliseerd zijn, dan heb je het beste resultaat / de langste bewaarbaarheid / de minste scherven 😉)
- Doe de deksel er direct op en zet het potje op z’n kop (dan wordt deze het beste afgesloten)
- Tijdje op de kop laten staan en afkoelen.
In plaatjes zie dat er zo uit:

(in dit geval aalbes, nog aan het takje zelfs)



We hebben deze sap gemaakt met verschillende bessen in verschillende combinaties en samenstellingen: framboos, aalbes, kruisbes. Afhankelijk van de zuurheid kan je er dus een beetje suiker bij doen. Dat hoeft niet, want bessen hebben van nature al de nodige (fruit)suikers. Dit komt wel de bewaarbaarheid een beetje ten goede en over smaak valt uiteraard veel te twisten 😉
Hoe dan ook, eet smakelijk! 😋
(lekker voor in de yoghurt, over het ijs bij je toetje, door je ontbijt, etc)