Deze maand een kruid welke we beter niet direct kunnen nuttigen, maar haar toepassingen kent in de fytotherapie. Het kruid hoeft daarom niet minder bemind te worden en is zeker de moeite waard om eens te belichten.
Naamgeving Moederkruid
Tanacetum kan vanuit het Latijns vertaald worden als “onsterfelijk” en parthenium vanuit het Grieks als “maagd”. De verwijzing naar moeder in de Nederlandse naam geeft de kracht van het kruid weer: het is een echt vrouwenkruid!
Toepassing Moederkruid
Vanuit de fytotherapie:
- Bij menstruatieklachten
- Om uitblijvende weeΓ«n op te wekken. Let op: NIET gebruiken tijdens eerdere fasen v/d zwangerschap (zie hieronder)!
- Om koorts te drukken (in het Engels heet dit kruid daarom “Feverfew”)
- Bij spier- & gewrichtsklachten (zoals reuma en fybromyalgie)
- Bij ontstekingsklachten v/d huid (zoals allergische reacties en psoriasis)
- Bij oorsuizen. Door regelmatig gebruik zou de gevoeligheid voor licht & geluid afnemen
- Bij klachten waarbij het bloedverdunnend, bloedvatverwijdend en ontstekingsremmend effect van Moederkruid wenselijk is (zoals artherosclerose)
- Bij migraine
De reden dat Moederkruid rechtstreeks gebruikt kan worden is vanwege de etherische olie met o.a. de inhoudsstof pyrethrine. Dit is een insectendodende stof: het verlamt het zenuwstelsel van insecten waardoor ze sterven. In een artikel (Abortus id 19de eeuw -Jan de Bruyn, via RUG) wat het gebruik van Moederkruid als abortusmiddel beschrijft, staat ook beschreven dat Moederkruid de dood van de moeder kan veroorzaken.
Hoe kan je Moederkruid gebruiken?
In dit geval is het eerst handig om het begrip Fytotherapie uit te leggen. Dit is een vorm van kruidengeneeskunde waarbij de geneeskrachtige delen van de plant gebruikt worden in wetenschappelijk bepaalde doseringen (ESCOP), in de vorm van capsules of tincturen.
Moederkruid wordt veelal bij migraine voorgeschreven.
Belangrijk hierbij is om niet zelf te gaan dokteren, maar je te laten adviseren door een deskundige op gebied van kruidengeneeskunde (zoals een herborist of fytotherapeut).
Wel kunnen we direct genieten van de mooie plant en haar bloemenpracht: