Recept: Vis & Zeevruchten Pizza met Groentebodem

Een heel bewerkelijk recept, vooral om jezelf te verwennen en natuurlijk het leukst om samen te maken πŸ€—πŸ•πŸ€—. Bovendien super gezond en erg lekker (vinden wij hier op Onze Tiny Boerderij πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ”πŸ“πŸ”).

IngrediΓ«nten

Voor de bodem:

  • 1 Bloemkool
  • 1 (grote) Zoete aardappel 🍠
  • Havermout of havervlokken
  • Knoflookpoeder / uipoeder (optioneel)
  • Italiaanse kruiden
  • 2 of 3 eieren
  • Kaas
  • Meer kaas

Voor de ’topping’:

  • Pesto
  • Ketchup
  • Olie (wij hebben de olie waar de ansjovis & tonijn in zaten gebruikt)
  • Ui (wij hebben 2 grote uien gebruik)
  • Knoflook (wij houden enorm van knoflook en zien bijna nooit andere mensen 😝😝, bij ons is er bijna een hele bol in gegaan πŸ§„)
  • Italiaanse kruiden
  • Ansjosvis (dus verder geen zout nodig)
  • Vis / zeevruchten, in ons / dit geval: kleine garnalen 🍀, mosselen en vooral tonijn
  • Kaas
  • Meer kaas
Alle ingrediΓ«nten voor de pizza
De tools die we gebruikt hebben (+ beslagkom en spatel πŸ˜‹)

Recept Vis & Zeevruchten Pizza met Groentebodem

De bodem maak je eerst:

  1. Snij bloemkool in roosjes en stop in blender / keukenmixer;
  2. Mix bloemkool roosjes best fijn;
  3. Doe gemixde bloemkool in pan met anti-aanbak laag zonder olie op medium stand en blijf continu roeren;
  4. (kan tegelijk met vorige stappen) Zet een pan met water op het fornuis om te laten koken;
  5. Snij de zoete aardappel in kleine blokjes (des te kleiner, des te sneller gaar);
  6. Doe zoete aardappel blokjes in pan, deksel erop en even laten koken totdat de zoete aardappel zacht is;
  7. Bloemkool laten afkoelen (belangrijk!) en dan op een schone vaatdoek scheppen om deze met de vaatdoek heel goed uit te wringen. Het is belangrijk om de bloemkool zo droog mogelijk te maken, dus hard knijpen! Daarna de bloemkool in een beslagkom storten;
  8. Zoete aardappel afgieten, laten afkoelen en in dezelfde (vaat)doek uitwringen (graag ook zo droog mogelijk voor knapperige boden, dus weer hard wringen) en in beslagkom storten;
  9. Haver in blender / keukenmachine tot meel malen en in beslagkom erbij doen;
  10. Eieren in de beslagkom erbij;
  11. De rest van de ingrediΓ«nten voor de bodem in de beslagkom erbij: knoflookpoeder, uipoeder, italiaanse kruiden, kaas!
  12. Inhoud beslagkom kneden en op bakplaat met bakpapier scheppen en uitwerken met hand of spatel tot een even dikke ‘plaat’;
  13. De bodem gaat nu de oven in voor ongeveer 20 minuten op 180 graden.

De ’topping’ hebben wij als volgt gemaakt:

  1. Olie in de pan (de verschillende vissen die we gebruikten zaten in olijfolie en zonnebloem olie, die hebben we hier simpelweg gebruikt, met alle smaken van dien);
  2. Ui snipperen (mogen best grote stukken zijn) en in de pan aanfruiten;
  3. Ansjovis erbij en klein maken met spatel;
  4. Garnalen erbij;
  5. Italiaanse kruiden in de pan;
  6. Knoflook erbij;
  7. Mosselen erbij;
  8. Op het laatste (pas) de tonijn in de pan even mee bakken en daarna fornuis uit zetten.

Samenvoegen tot een pizza πŸ•:

  1. Pizza bodem uit oven halen;
  2. Pesto en ketchup erop uitsmeren met spatel;
  3. Inhoud pan erover heen en verdelen / uitsmeren met spatel;
  4. Kaas erover;
  5. Geheel in de oven voor 20 minuten op 180 graden, laatste paar minuten eventueel de gril aan om de kaas extra lekker / bruin te maken;
  6. Klaar, genieten maar!

Recept stap voor stap met foto’s

Bloemkool in roosjes snijden en in de keukenmachine
Bloemkool fijn gemalen
Bloemkool in pan zonder olie met anti-aanbaklaag
Zoete aardappel in kleine blokjes snijden
Zoete aardappel in pan water koken
Bloemkool laten afkoelen en op vaatdoek scheppen
Heel goed wringen!! 🀏 Totdat er geen vocht meer uitloopt…
Wring bloemkool en zoete aardappel uit en doe in beslagkom
Haver in keukenmachine
Haver mixen tot meel
Alle ingrediΓ«nten bodem erbij in beslagkom (ei, kruiden, kaas)
Kneden met beide handen 🀏🀏 en verdelen over bakplaat…
…op bakpapier in gelijke hoogte uitwerken met hand / spatel
Bodem in oven 20 min op 180 graden, zo komt ie eruit
Olie in pan
Ui aanfruiten
Ansjovis erbij en klein maken met spatel
Garnalen erbij
Italiaanse kruiden erbij
Knoflook erbij
Mosselen in de pan
Tonijn er op het laatst bij en nog even meebakken
Fornuis uit, (inhoud) pan klaar!
Pesto op bodem….
…en ketchup op bodem…
…uitsmeren met spatel tot egale / gladde laag
Inhoud pas eroverheen
Inhoud pan uitsmeren over bodem…
…tot een egale laag
Kaas erover
Nog meer kaas erover πŸ˜‹
20 minuten in de oven op 180 graden, dan komt ie er zo uit! πŸ₯³
Mmmmmmmm!!! Eet smakelijk!

Recept in 1 Minuut

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Recept in 1 minuut via Youtube

Meer over dit recept

Wij eten geen tarwe en houden van pizza, dus hebben verschillende alternatieven voor bodems geprobeerd. Omdat we niet konden kiezen hebben we ons door 2 recepten (hier en hier) laten inspireren om gecombineerd een groentebodem van bloemkool en zoete aardappel te maken!

De kippen waren ook blij met dit recept; in andere gerechten gebruiken we ook de steel en het blad van de bloemkool om mee te koken (net zo lekker / voedingsrijk). Voor deze bodem lijkt dat niet echt handig om een goede structuur te krijgen… het klein maken van dit blad en de stengel met dezelfde keukenmachine levert wel een lekker tussendoortje voor de dames (en Leo):

Bloemkool gruis voor de kippen…
…waar ze dan uiteraard samen van gaan eten!

Deze pizza kan ook best vegetarisch gemaakt worden, bijvoorbeeld door alle vis / zeevruchten te vervangen door champignons πŸ„ en uiteenlopende groenten (broccoli, spinazie, nog veel meer verschillende kazen 😝). Een vegan versie wordt wel echt lastig vanwege het ei dat nodig is in de bodem (een alternatief zou geweekt kunnen lijnzaad zijn, maar dit hebben wij nog nooit geprobeerd). We gebruiken wel ‘echte’ kaas en ook vegan kaas door elkaar heen, is beiden mogelijk / lekker.

En dit was wel even verwennerij en heerlijk genieten tijdens Pasen in de tuin:

Bon AppΓ©tit πŸ• & Cheers! πŸ₯‚πŸ’—
Donna πŸ”, Leo πŸ“ en Hennie πŸ” smulden uiteraard weer mee
Er was genoeg over voor een 2e maaltijd voor met z’n 2-en (ehm, 5-en) πŸ€—πŸ€—

Koud is ook deze pizza prima te eten, dus wat er over is kan gewoon mee naar werk / als snack tussendoor. Nog gezond ook! πŸ€

2 gedachten over “Recept: Vis & Zeevruchten Pizza met Groentebodem”

  1. Wat een apart gerecht is dit. Vooral deze groentebodem vind ik een leuk alternatief. Ga ik binnenkort eens maken wanneer ik een biologische bloemkool heb. En met de knoflook van jullie tiny boerderij door de vulling zal het vast verrukkelijk smaken.
    Maar ik ben geen visliefhebber en ga bedenken welke vulling ik kan gebruiken. Misschien aubergine en courgette….

    1. Dank je wel Annemiek, daar gaat die Tiny Knoflook ongetwijfeld goed bij smaken πŸ˜‹
      Als vulling kan je werkelijk van alles wat het seizoen biedt gebruiken in mijn beleving: paddenstoelen, courgette inderdaad, ik doe er zelfs snijbiet doorheen. Succes en eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven